Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК: ПИК от НАП не дава достъп до пациентските досиета на служители на фирми

НЗОК: ПИК от НАП не дава достъп до пациентските досиета на служители на фирми

НЗОК пусна новата е-услуга вчера.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пусна нова електронна услуга, която дава възможност на здравноосигурените, които имат Персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция на приходите (НАП), да разглеждат своето пациентско досие. Досега достъп до тази услуга имаха само гражданите, които притежават универсален код за достъп (УКД), издаден от НЗОК/РЗОК, или електронен подпис.

Новината бе обявена вчера (30 май) и предизвика тревога у пациентските организации. В тази връзка днес от Касата увериха, че персоналният код от НАП не дава достъп до пациентските досиета на служители на фирми.

"Подобно твърдение не отговаря на истината. Когато ПИК на НАП е издаден на физическо лице, той се идентифицира с личния идентификатор на гражданина, а когато е издаден за фирмено ползване, той се идентифицира с ЕИК/Булстат на фирмата", посочват от НЗОК.

Ползването и на ПИК на НАП, освен на уникалния код за достъп, издаван от районните каси, има за цел да осигури лесен достъп на гражданите до пациентските им досиета при гарантиране на конфиденциалността на информацията.

НЗОК, съвместно с НАП, ще организира среща с пациентски организации за разясняване на предимствата на новата функционалност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега