Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК предлага личните лекари да дават направление за PCR при наличие на пет симптома на COVID-19

НЗОК предлага личните лекари да дават направление за PCR при наличие на пет симптома на COVID-19

От Сдружението на общопрактикуващите лекари апелираха броят на необходимите налични симптоми да се намали на два или три.

Националната здравноосигурителна каса предлага личните лекари да дават направление за PCR тест при наличие на най малко пет симптома на COVID-19. Това е записано в проект за изменение и допълнение на Националния рамков договор, изпратен до Българския лекарски съюз.

Според разписаните от НЗОК правила, безплатен тест се полага на лице, при което се наблюдават внезапно появили се поне пет от следните седем типични симптоми на коронавирус:
* Висока температура;
* Предимно суха кашлица;
* Силна отпадналост;
* Загуба на вкус и/или обоняние;
* Затруднено дишане или задух;
* Миалгия;
* Кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88%, ако пациентът е с ХОББ.

Проектът за промяна на НРД предвижда направлението за PCR тест да може да се издава по електронен път. Сумата, изплащана от Касата по клиничната пътека за лечение на COVID-19 ще е 1 200 лева, като при хоспитализация на суспектно за COVID-19 пневмония или бронхит лице здравното заведение задължително ще трябва да прави PCR тест за доказване на инфекцията.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари апелираха броят на необходимите налични симптоми да се намали на два или три. Причината за това е, че джипитата се притесняват от усложнения при пациенти, при които диагнозата е закъсняла заради по-късно появили се симптоми. Личните медици смятат, че при по-малко типични за коронавируса симптоми може да се назначава и т.нар. "бърз тест", който да спомага за ранната диагностика на заразени лица. Идеята им е PCR да се назначава само при отрицателен антигенен тест, когато лицето продължава да има типични за COVID-19 инфекция симптоми.

„Мисля, че тези критерии е бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално късно. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо”, категоричен бе д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в ефира на NOVA.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега