Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обама разкритикува публикуването от Уикилийкс на секретните грами

Обама разкритикува публикуването от Уикилийкс на секретните грами

Американският президент Барак Обама за първи път разкритикува публикуването на американски секретни грами от сайта Уикилийкс, предаде Франс прес.

Американският президент Барак Обама за първи път разкритикува публикуването на американски секретни грами от сайта Уикилийкс, предаде Франс прес. Критиките бяха отправени в два телефонни разговора с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Мексико Фелипе Калдерон. Обама е определил изнасянето на тези секрети информации като безотговорен акт и е изразил увереност, че разкритията няма да навредят на тесните американо-турски и американо-мексикански връзки.

Президентът на САЩ е нарекъл публикуването на секретните грами от Уикилийкс "достоен за съжаление акт". Същевременно в няколко града по света бяха организирани демонстрации в подкрепа на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който по-рано тази седмица беше арестуван в Лондон по обвинения за сексуално посегателство над две шведски жени. Демонстрации имаше в осем испански града, сред които Барселона и Мадрид, в Буенос Айрес, в Сао Пауло, в Богота и в Лима. Протестите бяха пред британските и шведските посолства и консулства в тези градове. Във вторник Асандж ще се яви пред британски съд във връзка с процедура за неговата екстрадиция към Швеция.

Адвокатите на Асандж вчера изразиха предположение, че в скоро време той може да бъде обвинен в шпионаж в САЩ. Те се страхуват, че клиентът им, веднъж върнат в Швеция, може да бъде екстрадиран към САЩ. Междувременно хакерите, обединили се в групата Анонимните и организиращи вече цяла седмица атаки срещу сайтове на компании, отказали услуги на Уикилийкс, или на институции, обявили се срещу Асандж, съобщиха, че сменят тактиката, предаде ИТАР-ТАСС. Сега хакерите имат намерение да допринесат за още по-широкото разпространение на секретните документи, които са в ръцете на Уикилийкс.

В Холандия полицията пък задържа 19-годишен младеж, заподозрян, че е участвал в хакерска атака от петък срещу сайта на холандската прокуратура, предприета след арестуването на 16-годишен младеж, участвал в хакерските атаки срещу американските компании Виза и Мастъркард, прекратили плащанията за Уикилийкс, пише БТА. Първият тийнейджър вече призна вината си. В Холандия максималното наказание за подобен род престъпления е до 6 години затвор.

Източник: Darik news

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега