Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областният управител на Бургас ще сезира прокуратурата за падналата „велоалея“ към Сарафово

Областният управител на Бургас ще сезира прокуратурата за падналата „велоалея“ към Сарафово

Той настоява прокуратурата да извърши обстойна проверка на целия процес на незаконното строителство и дали в това незаконно строителство има участие Община Бургас и разходени ли са общински средства.

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев ще сезира прокуратурата за падналия участък, свързващ кв. „Сарафово“ с Бургас, представян на гражданите на като велоалея. „Алеята е изградена абсолютно незаконно върху държавен терен, асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Това е извършено извън всички строителни норми и на този път е било разрешено да се разхождат пешеходци и велосипедисти. Това е истинска небрежност към живота и здравето на хората и е истинско чудо, че тя се е срутила в морето в момент, в който върху нея не е имало никой. Защото щяхме да оплакваме поредните жертви“, каза Пламен Янев.

Той настоява прокуратурата да извърши обстойна проверка на целия процес на незаконното строителство и дали в това незаконно строителство има участие Община Бургас и разходени ли са общински средства.  Областният управител припомни, че в последните години е практика да бъдат пускани в експлоатация обекти, които не са завършени според изискванията на закона или дори са абсолютно незаконни. „Призовавам хората да бъдат бдителни, защото тези обекти носят риск за живота, а е налице тенденция отговорните контролни органи рядко да предприемат превантивни действия, дори информацията да е разпространена сред обществото. Държавата не бива да толерира подобна безотговорност“, коментира още Янев. Той призова всички жители на областта да подават сигнали в Областна администрация, ако се съмняват за подобни практики в населените места, в които живеят.

Велоалеята до „Сарафово“ започна да се руши преди повече от година. Три правителства и трима областни управители търсят диалог с Община Бургас и предоставят конкретни възможни варианти за решаване на проблема. Въпреки това представители на Община Бургас се  опитват да прехвърлят вината върху държавата, защото теренът е неин и държат на точно определен начин за справяне с проблема, който явно е извън законовите рамки, се посочва в съобщението разпространено от пресцентъра на Областна администрация Бургас.

В началото на тази годината чрез писмо до Община Бургас са дадени два варианта за разрешаване на проблема. Единият вариант е  Областна администрация да укрепи този терен, а другият е общината да поиска терена от държавата, ако иска да реализира конкретен проект, се казва още в текста.

„На това писмо отговор от общината не получихме. Вместо това през месец май се появява проект за реализиране на укрепване с доста дейности в полза на гражданите. Областният управител, съгласно целесъобразно и ефективно изразходване на средствата, има задачата само да ограничи  абразията и ерозията, а няма задължение да изгражда развлекателни обекти. Това неколкократно беше пояснено на Община Бургас и своевременно да поискани пари за проектиране от страна на областния управител, с оглед липсата на ясен отговор от страна на общината, дали ще поиска терена“, посочи още Пламен Янев. След придобиване на права на възложител Община Бургас може да потърси източници на финансиране, в т.ч. по Приоритет 4 "Риск и изменение на климата" на Програма "Околна среда" 2021-2027, по която са предвидени финансови средства за инвестиции, насочени към превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси, като свлачища, срутища, ерозии и абразии.

Веднага след встъпването си в длъжност в началото на месец август областният управител пише писмо до общината с оглед важността и общественото значение н крайбрежната алея . „На 11 август все пак общината отговори и каза, че при определени обстоятелства ще вземе терена – ново картографиране на района, защото има изчезнал плаж. Веднага съм изпратил писмо до Министерството на туризма“, каза той.„Хубаво е да се запитаме, когато три правителства, трима областни управители и трима министри поддържат една и съща теза, доколко това, което иска да се случи общината, е законно“, подчертава Пламен Янев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега