Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обновяват поредна стара сграда на главната улица „Александровска“

Обновяват поредна стара сграда на главната улица „Александровска“

Започва ремонт и фасадна реставрация на старата частна сграда с адрес ул. „Александровска“ № 79.

Архитектурният облик на Бургас ще продължи да се подобрява и през новата 2024 г. С административното съдействие на Общината и чрез осигуреното с нейна подкрепа финансиране от страна на Министерство на културата, започва ремонт и фасадна реставрация на старата частна сграда с адрес ул. „Александровска“ № 79.

Кметът Димитър Николов и главният архитект Тихомир Райчев благодарят на собствениците за активността и желанието да разкрасят и обезопасят своя дом.„Продължете да търсите нашата подкрепа, за да се стартират подготовка на документи и впоследствие обновителни дейности и на други стари сгради. Не сме върнали никой с искане за такъв тип съдействие! Разчитайте на пълна административна подкрепа от Общината!“, припомни кметът Димитър Николов.

По негово разпореждане през 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в ЦГЧ. Повечето от тях са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство. Някои са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от Община Бургас направи предписания. Собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти. До финал през последните 2 години бяха доведени няколко знакови ремонта и всички минувачи се радват на резултата.От общо 223 сгради културни ценности в града, вече 160 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. По останалите има какво още да бъде направено.

Междувременно Община Бургас още веднъж призовава държавата чрез областния управител да предприеме мерки за решаване на проблемите със сградния фонд на ул. „Булаир“ №5. Виждате го на снимката:

Снимка: Община Бургас

Собствеността там е държавна. Сградите в имота са в лошо общо състояние, опасни за обитаване и негодни за експлоатация. Те създават опасност и предпоставки за бъдещи инциденти. Още от 2019 г. Община Бургас е предупредила и води комуникация с Областна управа по този казус.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега