Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обособяват в Бургас първото у нас диск голф игрище с професионален статут

Обособяват в Бургас първото у нас диск голф игрище с професионален статут

България се очертава като перфектна дестинация за диск голф, благодарение на разнообразния терен и благоприятния климат.

Българската Диск Голф Асоциация (БДГА) е основана от група млади и ентусиазирани бургазлии. Тя има за цел да популяризира диск голфа в България и на Балканите. Групата приятели, влюбени в този достъпен спорт, иска да го развие в родната си страна, тъй като той е подходящ за всички възрасти и насърчава физическата активност сред децата.

През 2023 г. БДГА дари първия диск голф кош на район "Илинден" в София. След успешното събитие в Западен парк, интересът към спорта нарасна значително, като както чужденци, така и местни жители започнаха активно да търсят екипировка за диск голф.

Кошът привлече вниманието на Джеймс Бийсли, главен дизайнер на първото постоянно диск голф игрище в Близкия Изток, който временно живее в София. След като се запознава с плана на БДГА, той осигурява подкрепа чрез контакти и дарения от сферата на диск голфа.

БДГА организира събития и демонстрации заедно с Българската Федерация по спортове с летящ диск в различни учебни заведения, с цел да запознае децата с този нов за България спорт. Провеждат се лагери и тренировки за подготовка на деца за турнири, като асоциацията дарява и екипировка на училищата, за да насърчи свободната практика.

През юни 2024 г. БДГА постави първия диск голф кош в Бургас, разположен в парк "Езеро", срещу заведението West, с подкрепата на Община Бургас. Това е важна стъпка в развитието на спорта в страната.


Снимка: Община Бургас

След поставянето на първите два постоянни коша в София и Бургас, интересът към диск голфа нарасна значително. Световни и европейски организации също проявиха интерес към България като дестинация за този спорт. С помощта на Джеймс Бийсли, БДГА се свърза с "Paul McBeth Foundation". След разговор с БДГА и ръководството на Община Бургас, фондацията стартира проект "4.4 Бургас, България" за изграждане на първото диск голф игрище с професионален статут, проектирано от световния шампион Айвъри Дженкинс.

България се очертава като перфектна дестинация за диск голф, благодарение на разнообразния терен и благоприятния климат. Този спорт може да помогне за благоустрояването на слабо посещаваните части на парковете, превръщайки ги в диск голф игрища. 

Какво е Диск Голф и как се играе?

Диск голф е забавен и предизвикателен спорт, подходящ за всички възрасти, който се играе подобно на традиционния голф, но с летящ диск (фризби) вместо с топка и стикове.

Всеки рунд започва от начална точка, наречена тийпад, където играчите хвърлят диска към специално обозначена цел - кош. След първото хвърляне, играчите продължават да хвърлят диска от мястото, където е паднал, докато не достигнат коша. Целта е да се постигне най-малък брой хвърляния.

Диск Голф Игрищe

Играта предлага разнообразие от трасета с различни препятствия, което я прави идеална за забавление и спорт на открито. Парковете, както и по-гористи местности, са идеални за диск голф, но дори и ски пистите могат да се превърнат в игрище когато няма сняг. Самите игрища, предназначени за диск голф, се състоят от до 18 дупки с различна дължина (50-350 метра), които са интегрирани на терена. Естествените препятствия, особено дърветата, но също така и езера, скали или различната деневилация, правят хвърлянето към целта още по-интересно и привлекателно.

Какво ми трябва, за да играя?

За да започнете да играете диск голф, ви трябват само няколко основни диска, като самите те са достъпни и на разумни цени.

Путър (Putter) - Това са дискове, използвани за къси разстояния и за финалните хвърляния към коша. Те са по-меки и по-стабилни, което позволява прецизни хвърляния на малко разстояние.

Mидрейндж (Midrange) - Те са предназначени за средни разстояния и за хвърляния, за които се изисква точност и контрол. Те са по-универсални и могат да се използват както за начални, така и за междинни хвърляния.

Драйвър (Driver) - Това са дискове, предназначени за дълги разстояния и за началните хвърляния, когато е необходимо максимална дистанция. Те са по-тънки и по-остри, което им позволява да летят на по-дълги разстояния и с по-голяма скорост.

С тези три основни вида дискове сте готови да започнете своето приключение в диск голфа!

Лесно достъпен спорт

Диск голфът е изключително достъпен спорт, който може да се играе от хора на всякаква възраст и различни нива на физическа подготовка. За да започнете, са ви нужни само няколко диска, които са достъпни на разумни цени, а много от игрищата в обществени паркове са безплатни за ползване. Основните правила и техники са лесни за усвояване, което го прави подходящ за начинаещи. Диск голфът е чудесен за социализиране и прекарване на време с приятели и семейство на открито, като същевременно предлага лека до умерена физическа активност. Присъединете се към нас и открийте колко забавен и достъпен може да бъде диск голфът!

Диск голфът като състезателен спорт

Диск голфът е състезателен спорт, който набира популярност по целия свят. Турнирите се организират на местно, национално и международно ниво, включително престижното Световно първенство, провеждано от Професионалната асоциация по диск голф (PDGA). Състезателите се съревновават на трасета с разнообразни препятствия. Спортът предлага категории за различни възрасти и умения, както и индивидуални и отборни формати.

Допълнителна информация:

Instagram: discgolfbg

Facebook: Disc Golf Bulgaria

Webpage: discgolf.bg 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега