Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ОбС одобри изграждането на фотоволтаична централа върху покрива на плувния басейн в „Славейков“

ОбС одобри изграждането на фотоволтаична централа върху покрива на плувния басейн в „Славейков“

За създаването на Енергийната общност Общината ще отправи покана към всички български физически юридически лица (в това число търговци, кооперации, неправителствени организации, общини) за включване в нея чрез внасяне на парична вноска – до набавянето на необходимите средства за изграждането на фотоволтаичната централа.

По предложение на кмета Димитър Николов, одобрено единодушно от местния парламент, предстои изграждане на фотоволтаична централа върху покрива на плувния басейн в „Славейков“. Нейната мощност ще е 420 KW. Произведената енергия ще бъде използвана основно за нуждите на дома на плувните спортове в Бургас. Така разходите му ще бъдат значително намалени.

За осъществяване на тази инициатива Общината ще създаде гражданско дружество. Този вид сдружаване между публични власти, граждани, бизнес и други заинтересовани страни вече има своето значимо място в цяла Европа, защото е ефективен инструмент за съвместна работа на всички, които имат интерес за подобряване на средата, в която живеят.

Първият обект, в който Енергийна общност Бургас ще инвестира е именно плувният комплекс в „Славейков“. Предвижда се Общината да изкупува произведената енергия на стойност 13 стотинки за киловатчас.

„Това е нов модел публично-частно партньорство, което се насърчава от Европейската комисия. Централата ще се изгради с частен капитал, без да инвестираме публични средства. Разработихме нова методика, която гарантира висока доходност. Убеден съм, че това ще привлече повече хора да инвестират. След този първи проект обмисляме още няколко подобни варианта.“, каза кметът Николов.

Предварителните анализи показват, че над 85 % от генерираната слънчева енергия ще бъде използвана директно на мястото на производство в плувния басейн, което прави инвестицията изключително ефективна и устойчива.

За създаването на Енергийната общност Общината ще отправи покана към всички български физически юридически лица (в това число търговци, кооперации, неправителствени организации, общини) за включване в нея чрез внасяне на парична вноска – до набавянето на необходимите средства за изграждането на фотоволтаичната централа. Според разработения конкретен проект и бизнес модел, за реализирането на инвестицията е необходима сума в размер на 431 802 лв. с ДДС.

Поканата за участие в енергийната общност ще бъде публикувана още тази седмица, като първоначално ще бъде предоставен 2-месечен срок за набиране на средства и участие. В случай, че в този срок не бъде осигурена необходимата сума, той ще бъде удължаван с по 1 месец до набирането й.

Следващата стъпка ще бъде сключване на договор за създаването на Гражданско дружество по ЗЗД. С него две или повече лица се обединяват за постигането на определена цел, като същевременно запазват стопанската си самостоятелност. Целта на гражданското дружество е заедно, с общи усилия, да постигне определен резултат. То ще извърши дейности по проектиране, доставка, монтаж и изграждане на фотоволтаична централа върху покривното пространство на плувния басейн.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега