Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсадата на парламента (обзор)

Обсадата на парламента (обзор)

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ.

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ.  „Затворниците” в парламента участваха в заседанието на трите парламентарни комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и на труда и социалната политика, които разглеждаха и в последствие приеха на първо четене проектозакона за актуализация на бюджет 2013.

Още по време на заседанието в зала „Изток” на Народното събрание се чуваха скандиранията „Оставка” и освиркванията на събралите се отвън стотици протестиращи граждани, които за 40-ти пореден ден са на улиците в столицата в знак на недоволство от правителството на Пламен Орешарски, предаде "Фокус".

Към 22.00 часа беше направен неуспешен опит тримата министри и депутатите да напуснат сградата на парламента с автобус, чиито път обаче беше блокиран от протестиращите, които насядаха на земята пред автобуса. В този момент напрежението ескалира и протестиращите влязоха в пряк конфликт със служителите на МВР. След като над половин час депутатите и тримата министри, прикрити в автобуса, останаха блокирани в района на храм-паметник „Св. Александър Невски” , полицаите решиха да върнат народните представители и министрите отново в сградата на парламента с оглед на тяхната безопасност.

След опита с автобуса, протестиращите се заеха да направят по-сериозни препятствия от телата си по потенциалните изходи от Народното събрание.По всички улички, от които може да излезе превозно средство, бяха направени барикади. Използваха се кофи за боклук, плочките от тротоарите, строителни отпадъци, буквално всичко.      

Малко след 03.00 часа поетапно започна и чаканото извеждане на обсадените министри, депутати, синдикалисти и работодатели. Тримата министри, както и по-голямата част от народните представители от БСП и ДПС, напуснаха парламента с коли на жандармерията. Синдикалистите и работодателите излязоха спокойно през служебния вход на парламента. Последни от депутатите обсадената сградата на Народното събрание напуснаха депутатите от ГЕРБ, които дори направиха път на журналистите да излязат преди тях.

Около 4.30 часа сградата на парламента остана празна, след като близо девет часа в нея бяха обсъдени трима министри, депутати, журналисти и представители на работодателите и на синдикатите. Полицейското присъствие в района около сградата на парламента бе изключително засилено.      

Десет пострадали от протеста пред парламента са били откарани към Пирогов снощи. Четирима са били с контузии по различни части от тялото, а един е имал сътресение на мозъка, но по негово желание е бил изписан около полунощ. По неофициална информация сред приетите има и един полицай. Останалите пострадали са били с по-леки наранявания. От болницата увериха, че нито един от приетите не е с опасност за живота.

Заради ескалацията на напрежението шефът на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не отиват на работа в парламента, докато не се създадат нормални условия за работата на народните представители.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега