Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Бургас закри предсрочно дома за сираци "Коджакафалията"

Община Бургас закри предсрочно дома за сираци "Коджакафалията"

“От няколко дни Домът за деца, лишени от родителска грижа “Александър Георгиев Коджакафалията” вече не функционира като интернат от казармен тип, където се отглеждат по 100 деца накуп.

“От няколко дни Домът за деца, лишени от родителска грижа “Александър Георгиев Коджакафалията” вече не функционира като интернат от казармен тип, където се отглеждат по 100 деца накуп. На сградата й предстои нов живот, като намерението ни е да се използва за образователни цели”.  Това съобщи кметът Димитър Николов по време на пресконференция – промоция на новото турне на Танцова формация “Петлите”, която включва главно бивши възпитаници на “Коджакафалията”.

Последните осем деца, пребиваващи в Дома, от няколко дни са настанени в ново жилище от семеен тип. Така Бургас се нареди сред първите градове в страната, които успяха да закрият интернатите и да осигурят среда, близка до семейната, изпреварвайки с две години изискванията на Европейския съюз това да се случи до 2015-та. Новият дом се намира в комплекс “Меден рудник”. Такива вече функционират в к-с “Славейков”, с капацит седем деца, и в Централната градска част, на ул. “Дебелт”, с капацитет осем деца.

И на трите места децата са под 24-часов контрол, осъществяван от специалисти, които се грижат за тях. Там те разполагат с всичко необходимо и спазват своите домашни задължения, точно като в истинско семейство. Всички деца от последната група, изведена от “Коджакафалията”, посещават училище и заедно със своите връстници ще влязат в класната стая на 16-ти септември. Денонощно за тях се грижи квалифициран персонал от шест души - управител, психолози и детегледачи, които работят за тяхната интеграция в обществото. При необходимост и затруднение с учебния материал децата ще разполагат и с ресурсен учител, който ще им помага в обучението.

В годините назад капацитетът на “Коджакафалията” се е променял в зависимост  от нормативната база. Първоначално домът, построен през 1915 г., е сиропиталище за деца, чиито родители са загинали в Балканската война. Впоследствие се превръща в Интернат от затворен тип, какъвто беше през  последните 50 години. В момента на първия етаж са обособени класни стаи и кабинети за нуждите на Вечерната гимназия, която преди това се помещаваше в сградата на ОУ „Васил Априлов”.

Кметът Димитър Николов предложи в близко бъдеще вторият и третият етаж да се пригодят за нуждите на двете училища в съседство, които сега делят една сграда – Френската и Природоматематическата гимназия. Тази реформа ще даде възможност за увеличаване броя на паралелките в две от най-предпочинатите средни училища в града.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега