Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общината за кариерата в Банево: За 2023 г. са постъпили 6 сигнала, всички от един подател

Общината за кариерата в Банево: За 2023 г. са постъпили 6 сигнала, всички от един подател

Изградени са оросителни системи и на 4-те броя трошачно-сортировъчни инсталации. За предотвратяване емитирането на вредни вещества в атмосферния въздух обектът използва за гориво природен газ.

Жители на бургаския квартал "Банево" излязоха на протест срещу редовното замърсяване на въздуха, шумът и преминаващите през квартала им тежкотоварни автомобили от близката кариера за инертни материали. Според протестиращите, цитирани от БНР Бургас, договорът за концесия на каменната кариера, който е сключен през 2017-а година е незаконен, защото няма извършена оценка за въздействието върху околната среда на обекта. 

В отговор Община Бургас изпрати информация, че "обектът Кариера за добив и преработка на инертни материали“ с оператор „Благоустройствени строежи“ ЕООД е отдаден на концесия след подписан договор с Министерство на енергетиката. На площадката на кариерата е разположена и асфалтова база.Дейността на кариерата и асфалтовата база обезпечава с материали осъществяването на почти всички инфраструктурни проекти в град Бургас и общината.За предотвратяване и намаляване на запрашаването на въздуха от дейността на кариерата, площадката на обекта, както и подходът към нея и близките улици на кв. „Банево“ непрекъснато се оросяват с вода – през 1 час. Изградени са оросителни системи и на 4-те броя трошачно-сортировъчни инсталации. 

За предотвратяване емитирането на вредни вещества в атмосферния въздух обектът използва за гориво природен газ.Поддържат се изградените очистни съоръжения - ръкавни филтри, които се подменят на всеки 6 месеца. С цел ограничаване на шумовите нива, дейността там започва след 08.30 часа, при 8-часов работен ден, 5-дневна работна седмица.За 2023 г. са постъпили 6 бр. сигнали. Всичките са от един подател. На сигналите е реагирано чрез проверки от страна на компетентния орган РИОСВ - Бургас, с участие на екоинспектори от Община Бургас.При последните проверки не се установява запрашаване, както и неприятни миризми на асфалт извън границите на производствената площадка. 

Общински екоинспектори от отдел „Опазване на околната среда“ извършват регулярен контрол на тежкотоварните автомобили, които превозват строителни материали от кариерата – задължително каросерията/гондолата да бъде покрита с цел предотвратяване на прахово замърсяване. По този повод има съставени актове за установяване на административни нарушения и издадени 4 бр. наказателни постановления с наложени глоби на водачите на тежкотоварните МПС".
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега