Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсъждат оставката на кабинета "Борисов" без премиера

Обсъждат оставката на кабинета "Борисов" без премиера

В отсъствието на премиера Бойко Борисов започна обсъждането на оставката на правителството. Пленарното заседание започна малко след 9 часа и към момента все още се обсъжда първа точка от дневния ред, а именно оставката на кабинета.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов започна обсъждането на оставката на правителството. Пленарното заседание започна малко след 9 часа и към момента все още се обсъжда първа точка от дневния ред, а именно оставката на кабинета.  

По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов призова президентът Росен Плевнелиев да започне консултации за намиране на съгласие относно истинските причини, заради които хората излязоха на улиците – високи сметки за ток, загуба на работни места, замразяване на доходите. „Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, да чуе становищата на изпълнителната власт, контролните органи, профсъюзите и на политическите партии. И да представи този консенсус за излизане от кризата. Нужен е консенсус, за да започне битка с монополите“, заяви Костов.

Според него свикването на Велико народно събрание за промяна в Конституцията няма да реши проблемите на хората. Съществувал и риск за подмяна на истинската причина, която изведе хората на улицата. Костов припомни, че сините нееднократно лансират идеята за ВНС и по думите му постепенно обществото узрява за това. Как Великото народно събрание ще реши тези проблеми, попита риторично Костов.

По негови думи дебатът трябва да се върне върху основните искания на протестиращите Костов е категоричен, че ако ако няма консенсус по основните проблеми, няма гаранция следващото НС ще приема тази битка. „Борисов предложи мерки, които не са изпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. Премиерът е бил заблуден или заблуди общественото мнение, че отнема лиценза“, каза още Костов.

Същото било положението и с намаляването на тока с 8% от месец март, което срещнало острата съпротива на банките. Не може да започне легитимна битка с монополите без промяна на законодателството, заяви председателят на ДСБ.„Дали това не истинската причина да подаде оставка, че не могат да се намерят верните решения“, предположи Костов.

Червеният депутат Петър Курумбашев настоя в залата да бъдат поканени премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, които липсваха на обсъжданията. „Редно е премиерът да присъства. Това е част от нормалния и цивилизован начин, когато се предава властта“, аргументира се Курумбашев. Последва светкавичната реакция на депутатите от ГЕРБ, които тутакси защитиха Борисов.  „Не смятайте, че щом ви хрумне на вас, ще идвате на работа. Той има и други задачи, той още е премиер и отговаря за управлението на държавата. Не може три години и  половина да изпълняваме капризите на хора, които не искат и да работят“, отсече председателят на парламентарната група на мнозинството Красимир Велчев. В крайна сметка предложението на Курумбашев не беше прието от депутатите.      

Лидерът на Атака Волен Сидеров изрази позицията си, че оставката на правителството е театър, които цели да замаже недоволството на хората.

"Аз поне десет пъти казвах от тази трибуна "прекратете договорите с ЧЕЗ,ЕВН и ЕОН (сега Енерго Про) ще направите добро на България... Казвах да се прекратят договорите за златодобива, ще върнете милиарди в българската хазна" - тишина и ослушване. Трябваше да се надигне народното недоволство, за да се види изведнъж, че лицензът на ЧЕЗ може да бъде отнет... след това че не можело. Ето това е несериозното в сегашния момент на оставката, в което аз твърдя, че тази оставка е театър, вид измама на хората, които искат промяна", коментира Сидеров.   

По думите му чрез тази оставка ГЕРБ искат да спасят себе си, чрез изпускане на клапана на напрежението. "Сега с оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ПП ГЕРБ е вършила. Убеден съм, че президентът Плевнелиев, който е президент на ГЕРБ и досега не е доказал, че е надпартиен, той сега ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, които ГЕРБ е правила, всички фирми, които са поемали поръчки, всички злоупотреби... затова не вярвам в пиесата "Оставка, служебен кабинет, честни избори и представителна демокрация". По-добре да заявим сега, че няма да има избори, докато няма гаранции затова че те ще са честни и че ще се разкрие всичко вършено от това правителство. Тази бързина, това препиране сега, прикрива желанието за замазване на далаверите на този кабинет. Аз съм против и искам всичко да излезе наяве", завърши лидерът на Атака.  

Оттук нататък има два пътя – един лош и един добрър, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му лошият път е пътят за връщане към комунизма, национализация, отмяна на плоския данък. Димитров го нарече пътя на популизма, който българската икономика няма да може да понесе. 

Според съпредседателя на сините за другия път се говори малко, но той е верният. Той призова за разработване на мерки за увеличаване на заетостта, съсредоточаване върху развитието на малкия и средния бизнес, където е голяма част от заетостта. Басните за национализация са опасни. Ако не спрем басните за връщане на комунизма, сме живи умрели, заяви Димитров.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега