Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсъждат разширяването на ЕС към Западните Балкани на форум в София

Обсъждат разширяването на ЕС към Западните Балкани на форум в София

„След 15 години със статут на държава кандидатка и след толкова много положителни препоръки от страна на Комисията, че ние сме отговорили на всички необходими изисквания, за да може да започнем процеса на присъединява, всъщност доверието към ЕС наистина спадна“, каза Буяр Османи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи участва във форум, на който се обсъжда евроинтеграцията на Западните Балкани. Събитието, озаглавено „Европейският съюз среща Балканите", се провежда в София. На срещата присъстват и дипломати от Албания и Северна Македония, съобщава Nova

По думите на Вархеи войната в Украйна е показала, че евроинтеграцията не трябва да се забавя. Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пък заяви, че през последните 20 години реално няма напредък по пътя на страната му към ЕС. 

„След 15 години със статут на държава кандидатка и след толкова много положителни препоръки от страна на Комисията, че ние сме отговорили на всички необходими изисквания, за да може да започнем процеса на присъединява, всъщност доверието към ЕС наистина спадна“, каза той.

„Наистина през последните 20 години имаме една чакаща перспектива на европейската интеграция, затова смятам, че е време за стратегическо лидерство, бъдеще и следващите поколения ще съдят за нас по решенията, които вземaмe днес“, посочи Османи. 

Преди началото на форума външният министър Теодора Генчовска потвърди, че за да вдигнем ветото, условието е българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония.

„Това е условие, залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет за национална сигурност. За нас е условие, което трябва да бъде изпълнено. На този етап, преди началото на преговорите, първо трябва да го изпълнят”, посочи Генчовска.

„Изключително разочарован съм, че все още обсъждаме този въпрос. Обсъждахме го преди две години, сега го обсъждаме отново. Трябва да си вярваме, да вярваме на нашите възможности. Всички страни членки трябва да чувстват силата на присъединителния процес. Ще идвам колкото пъти е нужно, за да решим този проблем. Защото войната ни показа, че нямаме нито време, нито възможности да бавим този процес”, каза Оливер Вархеи.

„Подходът 4+1 гарантира точно това – правата на българите, заедно с правата на черногорците и на хърватите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. Как може да се случи като технология, е въпрос на дълъг разговор. Ако вярваме, а ние наистина вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме и обща перспектива в рамките на ЕС”, коментира Илхан Кючюк.

Преди началото на форума имаше и протестна демонстрация, с която се настояваше страната ни да не отстъпва от твърдата си позиция по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега