Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха пожароопасен сезон за горите в Бургаско

Обявиха пожароопасен сезон за горите в Бургаско

Вече е обявен пожароопасен сезон в горите в първите области на територията на страната. Това са: Бургас, Ямбол, Пазарджик, Пловдив, София и Благоевград. Предприетите мерки са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горски територии. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември.

Вече е обявен пожароопасен сезон в горите в първите области на територията на страната, съобщават от Изпълнителна агенция по горите. Това са: Бургас,  Ямбол, Пазарджик, Пловдив, София и Благоевград. Предприетите мерки са във връзка с осигуряването на пожарнабезопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горски територии. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

Според разпоредбите на Закона за горите,обявяването става по предложение на директора на съответната регионалнадирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето. В заповедите са предвидени забранителни иорганизационни мерки, както и дейности, които да предотвратят възникването напожари.

Собствениците на горски територии трябва да поддържат постояннабдителност и готовност, с цел недопускане на пожари, да планират и изпълняватмерки за защита на горските територии в страната. Особено внимание трябва да се обърне на направатана нови и поддържането на стари минерализовани ивици, както и на почистванетона тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения,земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички големи комплекси откултури и насаждения е необходимо да се разделят с бариерни и лесокултурни прегради.

Представителите на туристическите дружества,организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителитена сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относноправилата за пожарна безопасност и изискванията за защита, преди всякопребиваване в гората.

Държавните горски и ловни стопанства, регионалнитедирекции по горите, както и кметовете по места, е необходимо да организират дежурстваи денонощна телефонна връзка със структурите на ГД „Пожарна безопасност изащита на населението” – МВР при възникване на горски пожари.  

Необходимо е също осъществяване на строг контрол вземеделските територии по отношение спазването на забраната за изгарянето на стърнищатаи други растителни остатъци в земеделските земи. Лице, забелязало пожар в горските територии, незабавнотрябва да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане наспешни повиквания към единния европейски номер 112.

По данни на Изпълнителната агенция по горите опожаряванетона стърнища, ливади и пасища са сред основните причини за възникването нагорските пожари и през 2013 г., - 98 бр., или 24 %. Поради човешка небрежностпрез миналата година са станали 110 бр. горски пожара, или 27%. Общо регистрираните пожари през изминалата година са 408бр., при които са засегнати 3 314 хектара горски територии. За сравнение през2012 година са възникнали близо два пъти повече огнени стихии – 876 бр., прикоито са били обхванати 12 730 хектара.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега