Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Очаква среща при премиера по повод частичното връщане на хартиените рецепти

Очаква среща при премиера по повод частичното връщане на хартиените рецепти

Предложението на Българския лекарски съюз (БЛС )е хартиената бяла рецепта да бъде върната частично само за антибиотиците.

В петък се очаква среща при премиера, на която да се реши въпросът с частичното връщане на хартиените рецепти, каза за БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

"Последното предложение от Българския лекарски съюз постъпи в Министерството на здравеопазването в четвъртък, ние го разгледахме и възложихме на експертите да търсят варианти регулаторно това да се случи", каза още Гетов. Днес отново ще има среща по темата.

Предложението на Българския лекарски съюз (БЛС )е хартиената бяла рецепта да бъде върната частично само за антибиотиците. Мотивите са грипният сезон, който предстои, сложността или затруднението при предписване на антибиотици от членове на Лекарския съюз, които не са регистрирани като практика, спешните кабинети, съботно-неделните дежурства, които се дават.

"В никакъв случай не се предвижда и няма да предвидим сканиране на рецепти в аптеките, защото това в никакъв случай не е дигитализация", заяви Илко Гетов. Все още се търси вариант за електронен отпечатък на белите хартиени рецепти. Сканираният документ не попълва базата данни на Националната здравноинформационна система (НЗИС), което е една от целите на дигитализацията.

БЛС подкрепя категорично оставането на антидиабетните лекарства на електронни рецепти. Заместник-министър Гетов отбеляза, че има сериозни постижения в преодоляването на недостига на инсулини и антидиабетни лекарства, благодарение на комплекса от мерки, които предприе министерството – дигитализацията и електронната рецепта, както и заповедта за ограничаване на износа на инсулини, която е до 31 декември. Ако нещата с този вид лекарства продължат да се развиват по този начин, аз ще предложа отменяне на заповедта и възстановяване на стария режим, каза още Гетов.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега