Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Огромен разлив на петрол във водите на Дунав

Огромен разлив на петрол във водите на Дунав

Според експерта Георги Георгиев разлив в такъв мащаб в реката не е имало

За разлив на около 30 хиляди литра петрол в река Дунав съобщават сръбските медии на около 400 км преди Видин. Горивото е изтекло от български кораб в района на Нови сад, на място е започнало разследване на причините. Нефтеното петно ще достигне и българският участък на реката, което поражда много въпроси - до какви поражения за водните обитатели води всеки един такъв разлив, често ли се случва, нанасят ли се вреди и на крайбрежната растителност и животни?

Според експерта Георги Георгиев разлив в такъв мащаб в реката не е имало. "Имали сме малки разливи. 35 тона да се разлее въобще не е малък проблем. Най-вероятно е авария, защото корабният парк на България, Румъния и Украйна е много остарял. Вероятността част от това гориво да достигне до България е много малка. Преди разливът да стигне до България има два хидровъзела, затова смятам, че ще се утаи в езерото Прахово 2. Там ще бъде събрано от сръбските органи", смята той. 

По думите му и на двата бряга има замърсяване - на румънския и сръбския. "Това е голям риск за водоплаващите птици, само човек може да ги спаси, ако попаднат в него. За рибите няма опасност. Нивото на Дунав е много високо, островите са залети. Части от разлива биха нанесли вреди, ако достигне до България. Имали сме случаи на замърсяване на кораби, които изхвърлят трюмни води", обясни Георгиев. 

Санкциите по сръбското законодателство, ако се установи умисъл, са от 6 месеца до 8 години затвори, както и глоби за вреди на околната среда. 

Източник: NOVA
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега