Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът поиска парламентът да отмени тазгодишните матури след четвърти и десети клас

Омбудсманът поиска парламентът да отмени тазгодишните матури след четвърти и десети клас

Тя подчертава, че подкрепя решението учениците да не се връщат в класните стаи, а учебната 2019/2020 година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата.

ОмбудсманътДиана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Народното събрание и до председателя на комисията по образование и наукапрез настоящата учебна 2019/2020 година да отпадне провеждането наизпитите от Националното външно оценяване за IV класи X клас във връзка с извънредното положение иопасността от разпространението на COVID -19. Вчера ДианаКовачева отправи препоръка със същото искане и към министъра на образованието инауката КрасимирВълчев, като по-къснопрез деня стана ясно, че Министерство на образованието и науката подкрепя тазимярка и ще се обърне към Народно събрание, за да бъдат направени необходимитезаконови промени за прилагането й. 

„Обръщам се към Вас във връзка сочакването Народното събрание да разгледа и обсъди това предложение, за да Виинформирам, че като национален омбудсман и със загриженост за децата наБългария, настоявам то да бъде подкрепено. Моето становище е свързано и спостъпили в институцията множество жалби от родители на ученици от IV клас и X клас, в които се изразяватревога относно провеждането на НВО и необходимостта от присъствието на деца иучители в училищата и в класните стаи. Родителите посочват, че за учениците щебъде трудно да спазват задължителните хигиенни и противоепидемични мерки запредпазване от коронавирус COVID-19, както и необходимата физическа  дистанция, особено след двумесечна социалнаизолация, далеч от приятелите и съучениците си“, пише доц. Ковачева.           

Тя подчертава, че подкрепя решениетоучениците да не се връщат в класните стаи, а учебната 2019/2020година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете отразпространение на вируса сред децата. „За мен като национален омбудсман,ангажиран и с опазването правата на децата, от първостепенно значение вусловията на разразилата се епидемия, е грижата за здравето на децата исемействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова - над 55години“, посочва националният обществен защитник. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега