Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът: Помощта от 300 лв. за децата от II, III и IV клас да се отпуска без излишна бюрокрация

Омбудсманът: Помощта от 300 лв. за децата от II, III и IV клас да се отпуска без излишна бюрокрация

Диана Ковачева настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова, в която настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева. 

Поводът за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана, в които родители подчертават, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но посочват като проблем, че Агенцията за социално подпомагане изисква от тях удостоверение, че детето им е записано като ученик за II, III или IV клас, издадено от съответното училище, при положение, че обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото е за учениците в I и VIII клас. 

„Считам, че задължението за родителите да се снабдят от училището с такова удостоверение, за да го приложат към заявлението-декларация до дирекция „Социално подпомагане“, трябва да бъде преразгледано и премахнато. При положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните, кое дете къде е записано са налични в информационна система на Министерството на образованието и науката, смятам че Агенцията за социално подпомагане следва да извърши тази проверка служебно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление и не би следвало да я иска от гражданите, още повече, че децата от втори, трети и четвърти клас не се записват за първи път в съответните учебни заведения“, категорична е Диана Ковачева.

Тя подчертава, че държавната администрация трябва точно да прилага чл. 2, ал. 1 от Закона за електронното управление, т.е. административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, които предоставят обществени услуги да не изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече набрани или създадени данни, а да ги съберат служебно от първичния администратор.

Проф. Ковачева допълва, че възможността за обмен на данни е създадена именно, за да облекчи административната тежест за гражданите.

„Вярвам във Вашата социална ангажираност и желание за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Очаквам в разумен срок да ме информирате за предприетите от Вас действия по поставения проблем“, завършва омбудсманът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега