Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Опозицията скочи срещу ACTA

Трайков: "Подписахме със симпатично мастило"
Опозицията скочи срещу ACTA

Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик

 Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик, пише в. "Сега".

ДПС, СДС и "Атака" призоваха премиера и правителството незабавно да оттеглят подписа си под споразумението. БСП тепърва ще се консултира с експерти. Вносителят на скандалното предложение в правителството Трайчо Трайков се опита да омаловажи последиците от налагането на контрол над интернет, а враг номер едно на торентите у нас - началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, защити АСТА като пазител на правата на гражданите.

"Подписът на посланика под ратификацията трябва да бъде незабавно оттеглен", призова и лидерът на СДС Мартин Димитров. За същото настояха и от "Атака". Според Мартин Димитров трябва да се оцени въздействието, което АСТА би могло да има, тъй като много фирми могат да фалират заради това споразумение. "Най-много свобода в България остана в интернет, където въпреки опитите на Румен Петков и Цветан Цветанов до момента цензурата е слаба", заяви Димитров.

Той се позова на експертно мнение, според което АСТА под маската на търговско споразумение се превръща в инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. Лидерът на СДС отправи няколко въпроса към икономическия министър Трайчо Трайков - кой е дал мандат на правителството да подписва споразумението, какви ангажименти е поела България и защо документът не е подложен на обществено обсъждане.

"Българското правителство подписва договори като селски кмет - без дебат, без консултации и често без да знае какви ще са последствията", коментира Димитров.

"АСТА ограничава правата и свободите на гражданите", категорична е позицията на ДПС, изразена от депутата Христо Бисеров. Според него българското правителство ще използва този акт, за да наложи още по-крути мерки за контрол върху интернет пространството. "С тези мерки няма да има нужда МВР да прави акция в Мировяне с 40 тежко въоръжени полицаи. Достатъчно е девойката (Ралица Начева, създател на фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", срещу чието семейство бе упражнено полицейско насилие, бел. ред.) да бъде хваната по линия на това ново законодателство", коментира Бисеров.

Подписът на България под АСТА е под условие, обяви днес по bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков.  По думите му Министерският съвет дава мандат на посланика в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент. Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството (както поиска опозицията, бел. ред.), обясни Трайков.

По думите му, както при всички други случаи на ратификации, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви, както от Министерски съвет, така и от парламента.

Преговорите по АСТА започват през 2007 година. Тогава всички страни-членки, включително и България, са дали мандат на ЕК да преговаря по международното споразумение. През 2008 година страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси, по времето на предишното правителство (на тройната коалиция, бел. ред.). През 2010 година Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете. От тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни-членки на ЕС, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури. У нас са минали процедурите по подписване на принципния текст, но не са започнали процедурите по ратификацията.

Трайков отбеляза, че е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна и филмовата индустрия, и това се дължи на дългогодишните злополучни опити на по-голямата част от тези компании да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите реалности. Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза Трайков и посочи, че има оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

По думите на министъра, ЕС и България имат висока защита на интелектуалната собственост и целта на документа е и другите страни да се придържат към същите високи стандарти, както ЕС. Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство както и в общностното законодателство на Европейския съюз. АСТА не създава нови изисквания за нас и за ЕС, каза Трайков. Тези стандарти се разширяват към другите страни, подписали споразумението.

МИЕТ подготвя законопроект по споразумението, възможно е след дебати да бъдат включени резерви, и едва ако Народното събрание ратифицира АСТА, споразумението ще обвърже България. Ново законодателство българско няма да има, и ново европейско няма да има,  категоричен бе Трайков. И използва метафората, че подписът на страната ни под АСТА е със симпатично мастило, и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

Трайков категорично се ангажира, че по темата ще има дебат Това, което трябва да стане като публично осъзнаване и говорене, ще се случи, каза Трайков и отбеляза, че възгледите му далеч не съвпадат с тези на звукозаписната и филмовата индустрия, защото според него те трябва да бъдат принудени сами да се грижат за правата си. Очаква се днес парламентът да вземе решение, преди ратификацията, няколко комисии в Народното събрание да разгледат споразумението.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега