Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Орешарски: Давам си сметка, че нямам много време

Орешарски: Давам си сметка, че нямам много време

Давам си сметка, че нямам нито 100 дни, нито дори 10 дни, готвим спешни мерки, които да доведат до подобряване на живота в България. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР.

Давам си сметка, че нямам нито100 дни, нито дори 10 дни, готвим спешни мерки, които да доведат до подобряванена живота в България. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски винтервю за предаването „Неделя 150” на БНР.Първите мерки ще бъдат свързани спреглед на процедури, режими, идентифициране на най-тесните места, коитовлошават бизнессредата, на затрудненията пред хората по отношение наадминистративните услуги и изпълнението на социалните програми. Решенията нямада бъдат взети прибързано, защото в такива случаи обикновено са грешни,подчерта премиерът.

Той съобщи, че е възложил наминистрите да анализират изпълнението на бюджета за своите министерства къммомента, а на министъра на финансите – да направи цялостен преглед наположението. Това ще позволи да се очертаят възможностите до края на годината икраткосрочните мерки, които да бъдат предприети. Премиерът посочи, че предстоятголеми разходи, свързани с рефинансиране през м. август на дълга, взет отправителството на Бойко Борисов. „Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъмза вместване на много допълнителни разходи. Притеснява ме какви изненади ощемогат да излязат, но обществото ще знае откъде тръгваме”, подчерта ПламенОрешарски.

Ще бъде разгледано изпълнението ина социалните програми. По думите на премиера съществуват много рискове зареализацията им, но за да бъдат подкрепени максимално хората и да се смекчинатискът върху най-бедните, енергийните помощи ще бъдат изчислени отново.По отношение на основнитеприходни агенции – митниците и НАП, министър-председателят подчерта, ченай-важно е да се подобри стилът им на работа.

„Сигурно ще има нови назначения,но тяхната роля е да събират данъците и да отговарят за попълване на приходнатачаст на бюджета, а не както беше до сега – да бъдат използвани за натиск върхуфирмите”, е мнението на премиера.В интервюто си Пламен Орешарскисе спря и на други актуални въпроси. Той заяви, че не е привърженик да се взимазаем за увеличаване на доходите, тъй като краткосрочният ефект от него може даизиграе лоша шега в дългосрочен план. Посочи още, че цената на тока може да сезадържи без увеличение не само до края на годината, а максимално дълго време.Заяви готовност за търсене на решения за ВМЗ – Сопот и мини „Марица Изток 2”,както и за диалог с работодателските и синдикалните организации за подобряванена бизнес средата.„Принципно реформи се правят непървата година, а още първите месеци”, подчерта премиерът. Според негосегашната ситуация изисква да се заложи на стабилизационните мерки, а нетолкова на радикални реформи.

По отношение на АЕЦ - БеленеПламен Орешарски коментира, че искът на руската страна се основава на договор,който страната ни не изпълнява. „Неколкократно съм заявявал, че трябва да имапреразглеждане на икономическите показатели на проекта Белене”, подчерта той исъобщи, че е възможно още тази седмица Москва да изпрати свой представител наниво заместник-министър, за да се внесе яснота относно исканията си.Премиерът изрази готовността нановото българско правителство да сложи ред и в администрацията, макар даосъзнава, че добрата подготовка на кадрите отнема между 5 и 10 г. Министърът направосъдието Зинаида Златанова е установила, че от 270 човека при 70-80 иманещо нередно, незаконно при назначаването им.

Надявам се Министерство направосъдието да е изключение, но едва ли, заяви той.В следващите дни ще бъдатназначени новите заместник-министри и областни управители. Назначенията щебъдат съгласувани и с политическите сили. „Надявам се да направим добър избор”,каза Орешарски и заяви готовност да се отчита пред НС и политическите сили,като подчерта, че разполага с пълна свобода в действията си.

Kато един от приоритетите на МВР обявиборбата с битовата престъпност, защото това е част от бизнес климата и отспокойствието на гражданите. Според премиера, в МВР са необходими сериозниреформи и разчита много на тях на професионалист като Цветлин Йовчев, който епреминал през всички позиции на системата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега