Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Осветяват Моста на Бургас в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония

Осветяват Моста на Бургас в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония

У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи.

Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния ден на пулмоналната хипертония, който се отбелязва на 5-ти май. Един от символите на Бургас – Моста в Морската градина ще бъде осветен в 20.00 часа в син цвят, като знак на съпричастност към засегнатите от това заболяване, известно още като „болестта на сините устни“.

У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи. Един от ключовите симптоми на това рядко заболяване е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи, в допълнение посиняването на устните и крайниците издава недостига на кислород в човешкия организъм.

Инициативата ще бъде отбелязана и в редица други български градове, сред които са София, Русе, Хасково, Благоевград, Димитровград, Плевен, Пловдив, и Стара Загора. Тя се провежда за 10-ти пореден път у нас и тази година носи наслова: „Дари Дъх“.

„Пулмоналната хипертония може да застигне всеки. Невидимата болест те прави зависим от кислородния апарат. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се превръща от елементарно действие в огромно изпитание. С това рядко заболяване всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а около 500 българи страдат от вторична форма на заболяването. Пациентите са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, много пациенти прекали COVID-19, често бъркат симптомите на рядкото заболяване с това на пост-ковид синдром.“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега