Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От днес започват "малките матури"

От днес започват "малките матури"

Националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в четвърти клас ще се състои днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Външното оценяване по математика за четвърти клас ще е на 8 май, по предмета "Човек и природа" - на 12 май, а по "Човек и общество" - на 13 май.

Националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в четвърти клас ще се състои днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Външното оценяване по математика за четвърти клас ще е на 8 май, по предмета "Човек и природа" - на 12 май, а по "Човек и общество" - на 13 май.

Националните външни оценявания по четирите учебни предмета ще започват в 10.00 ч. в определения ден. Изпитванията ще са писмени и ще са за един учебен час /40 минути/, а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа. Външното оценяване в четвърти клас няма да попречи на учебния процес в училищата, посочват от МОН и припомнят, че оценяването се организира в този клас за осма поредна година по единен формат. Той ще включва за всеки от предметите предимно въпроси с избираем отговор, а по БЕЛ - със свободен отговор.

Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум /тестови задачи/ обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет. Тестовете по математика, по "Човек и общество" и по "Човек и природа" ще съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип.

По български език и литература тестът ще включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки - задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания. Диктовката по БЕЛ ще се оценява с максимален брой от 6 точки. Чрез диктовката и задачите за четене с разбиране изпитването се доближава до идеите на международното изследване "PIRLS", посочват от МОН.

Писмените работи на четвъртокласниците ще се проверяват и оценяват от училищни комисии в училищата по критериите и изискванията, определени от МОН, като ще се вписват брой точки.В срок до три дни след външните оценявания училищните комисии ще въвеждат резултатите в сайта за външно оценяване. Чрез него ще се генерират обобщени резултати за училището, за региона и за страната, които ще дават информация за постижимостта на държавните образователни изисквания за учебното съдържание по предметите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега