Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От ГЕРБ поискаха отваряне на Плана за възстановяване

От ГЕРБ поискаха отваряне на Плана за възстановяване

От партията изразиха позиция, че трябва да се предоговори ангажиментът за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков.

Това е моментът синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата за отварянето на Плана за възстановяване, заяви Бойко Борисов. По думите му това е „последният шанс“ да се спасят над 4 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4 % паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос и няма държавата да купува ток, за да им го дарява, коментира лидерът на ГЕРБ. Сега е моментът – едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш, добави той.

Теменужка Петкова цитира отговор на служебния министър на енергетиката по темата. Според нея в отговора е посочено, че преговорите по Плана за възстановяване, свързани с декарбонизацията на България, са водени от Асен Василев, който по това време е бил вицепремиер и министър на финансите. По думите на Петкова в отговора на служебния министър е посочено, че не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат и че липсва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване.

Борисов заяви, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент.

Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на Народното събрание, с което възлагат на Министерския съвет да сключи междуправителствено споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да започне дейности по лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че този проект на решение ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда, че той ще бъде приет в пленарната зала.

Вече е време да вземем решението по същество за изграждане на този седми реактор, което ще гарантира енергийното бъдеще на България, ще даде сигурност на държавата, ще гарантира бъдещи инвестиции в страната ни, коментира Добрев.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега