Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От прокуратурата разкриха защо Гешев иска тълкуване за имунитета на президента

От прокуратурата разкриха защо Гешев иска тълкуване за имунитета на президента

Оказва се, че причината е наказателно производство на Специализираната прокуратура за осуетяване на проверка на Антикорупционната комисия.

След като вчера по искане на главния прокурор Иван Гешев Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и вицепрезидента, днес от Държавното обвинение поясниха и повода за това.

Оказва се, че причината е наказателно производство на Специализираната прокуратура за осуетяване на проверка на Антикорупционната комисия. По случая са събрани и специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, а именно телефонни разговори, транскрипция от които бе публикувана на страницата на Прокуратурата.

Според разследващите, има "висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Информацията бе публикувана след като по-рано днес президентът Радев коментира пред журналисти, по време на пресконференция по повод третата година от встъпване в длъжност, че няма представа какви са мотивите за конституционното дело и апелира главния прокурор Иван Гешев да сподели публично какви са те.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега