Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От „Възраждане“ се обявиха против увеличението на такса „смет“ в Бургас

От „Възраждане“ се обявиха против увеличението на такса „смет“ в Бургас

Предложението на Община Бургас е тя да се завиши от следващата година, отбелязват от "Възраждане".

Против готвеното увеличение на такса „смет“ с 30% се обявиха общинските съветници от „Възраждане“. Предложението на Община Бургас е тя да се завиши от следващата година, а заложената план-сметка по дейностите за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и др. е заложена с над 4.5 милиона лева повече. 

На пресконференция Виктория Върбанова, Мариян Иванов и Тодор Ангелов посочиха, че за 2024 г. се планират разходи в размер на над 33 700 000 лв. 

„Това е увеличение с близо 16%. И това идва на фона на влошеното качество на услугата през миналото лято. Всеки ден имаше публикувани снимки на преливащи от отпадъци контейнери, на локални сметища около самите контейнери. И към момента, в отчета за изпълнението на сегашната план сметка са заложени с най-голям процент на изпълнение дейности, на които трудно се проследява тяхното изпълнение – почти 93% на механизирано метене, почти 90% на ръчно метене“, посочиха съветниците на „Възраждане“. 

Залага се увеличен размер на обема работа, коментираха те и добавиха, че перото за почистване с пароструйка, което включва и отлепване на дъвки, скача с 200 000 лв. 

Заради това увеличение, кметът Димитър Николов планира повишаване на такса „смет“ с 30%. “Така ще пострадат коректните платци на общината, особено във време, когато разходите на домакинствата изпреварват в пъти доходите и водят до обедняване на хората“, посочиха съветниците от „Възраждане“.

Те призовават общината да намери буфери и да не утежнява допълнително гражданите си, особено след като през 2025 г. такса „смет“ вече трябва да се изчислява по нов механизъм. Средства за това могат да се намерят чрез по-голяма събираемост – само за изминалите 4 години има несъбрани близо 22 милиона лева по това перо.„Дори ¼ от тези средства да бъдат платени, няма да има нужда от повишаването на таксата за коректните данъкоплатци“, категорични са от „Възраждане“.

Това няма да е единствената такса, която Община Бургас планира да увеличи. „Синята зона“ също се предлага да се завиши с 30%, вдигат се и редица такси за летни занимални, туристически обекти и спортни съоръжения. Съветниците от “Възраждане” - Бургас са против този финансов удар върху гражданите и няма да го подкрепят по време на гласуването на следващата сесия на общинския съвет.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега