Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 148 години от гибелта на Левски

Отбелязваме 148 години от гибелта на Левски

Днес България почита паметта на една от най-светлите фигури в историята на страната ни - Васил Левски. Тази година се навършват 148 години от обесването на Дякона.

Днес България почита паметта на една от най-светлите фигури в историята на страната ни - Васил Левски. Тази година се навършват 148 години от обесването на Дякона. Смъртната присъда за Левски е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Апостолът умира на 6 февруари 1873 година по Юлианският календар. След като в България е въведен Григорианският през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари. Делата, биографията му и неговата саможертвата в името на родината го превърнаха в национален герой, пример за подражание днес и завинаги. 

От 11.00 часа в Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас. От 11:30 часа, пред паметника на Апостола ще бъде отслужена заупокойна молитва и отдадена почит към паметта на българския революционер и патриот и всеки бургазлия ще може да преклони глава пред личността и подвизите му. За днес в Бургас е планирано и факелно шествие, което ще започне в 18:00 часа. Началната точка на шествието ще бъде пред Община Бургас. Процесията ще премине по ул. “Богориди” към Морската градина до паметника на Апостола. Там ще бъдат положени венци и цветя. Ще има и минута мълчание в знак на почит към великия българин. Ще бъдат осигурени факли, както и знамена.

Снимка: ВМРО Бургас

Факелно шествие проведе снощи и ВМРО в Бургас. Организацията го провежда без прекъсване за 20-а поредна година. Заради извънредната епидемична обстановка тази година в поклонението не се включиха ученици и учители от местните училища. 

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. С поредица от събития днес отново граждани и гости на родния град на Васил Левски Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола. От 09.00 часа в църквата „Света Богородица” ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

От 11.00 часа ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните. От 11.00 часа в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.

От 10.00 часа в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 часа във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 часа почетен караул ще участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 часа ще се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Свети свети Петър и Павел“.

Гражданите и гостите на София през целия ден на 19 февруари ще могат да оставят цветя пред паметника на Васил Левски. От 10 ч. до 20 ч. пред паметника ще има почетен караул от Националната гвардейска част. От 17:00 ч. в храма „Света София” ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.В 17:30 ч. камбаните на храм „Св. София” и храм-паметника „Свети Александър Невски” ще бият по повод възпоменанието.От 17:45 ч. до 18:10 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега