Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Световния ден на ромите

Отбелязваме Световния ден на ромите

Световният ден на ромите е основан по време на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събра представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.

Световният ден на ромите е основан по време на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събра представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович.

Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Във връзка с Международния ден на ромите, клуб "Младежта е толерантност", съвместно с Комисията за защита от дискриминация-Бургас, обявяват конкурс за есе и рисунка на тема "Слънцето свети еднакво за всички".В конкурса могат да участват младежи от област Бургас на възраст от 12 до 25 години, разделени в три възрастови групи: 12-18 години, 19-22 години, 23-25 години.

Компетентно жури ще класира и награди призьорите на специална церемония на 30 април в офиса на Комисията за защита от дискриминация в Бургас, където ще бъде организирана и изложба с рисунките от конкурса, a oтличените есета ще бъдат публикувани.Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, училище/университет, адрес, телефон и e-mail за контакти, изпратете на адрес: гр. Бургас, ул. "Филип Кутев" № 26 а, ет.1 за Комисия за защита от дискриминация за конкурса "Слънцето свети еднакво за всички" или на е-мейл: amalipe.burgas@yahoo.com Краен срок за изпращане на рисунки и есета: 23 април 2014 г.

Днес доброволци и съмишленици на клуб "Младежта е толерантност"-Бургас ще поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в памет на хилядите жертви в Холокоста и Българските войни. В същият ден, от 14.30 часа, младежкия клуб ще участва в открита дискусия на тема: "Анти-ромските стереотипи сред младите хора", организирана съвместно с Комисия за защита от дискриминацията. Дискусията ще се проведе в офиса на Комисията, на ул. "Филип Кутев" № 26 а, ет.1.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега