Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха бюст-паметник на Васил Левски в Созопол /Снимки/

Откриха бюст-паметник на Васил Левски в Созопол /Снимки/

Родолюбци изпълниха днес парковото пространство в Созопол, където официално бе открит първият паметник на Васил Левски в морския град

По повод 186 години от рождението на Васил Левски, която се навършва на днешния 18 юли, в Созопол беше открит и осветен паметник на Апостола. Средствата за бюст-паметника бяха събрани с дарения от местни граждани, неправителствени организации и търговския сектор. Монументът е издигнат в площадно пространство в близост до летния театър, а негов автор е скулпторът и почетен гражданин на Созопол Иван Бахчеванов.

Снимка: Община Созопол

Военната церемония бе извършена от Представителен блок на военно морска база Бургас, с командир – кап. ІІІ-ти ранг Калоян Попов, а строят бе приет от командира на ВМБ- Бургас - кап. І–ви ранг Петър Петров. Събитието започна с въздействащ рецитал на малчуганите от детска градина „Здравец“ с ръководители г-жа Шурелова и г-жа Начева, както и учениците от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ с ръководители-г-жа Караманова, г-жа Чапевова и г-жа Кръстева.

Домакинът на родолюбивото събитие Тихомир Янакиев приветства гостите и своите съграждани. „Апостолът е нашия идеал, защото един народ, една нация без идеали е обречена на бавна и сигурна гибел. Нека не позволяваме никога да се нарушава ореола на Дякона, защото неговите идеали са нашата пътеводна светлина напред във времето, идеалите за чиста и свята република“, бяха част от неговите думи.

Снимка: Община Созопол

Събитието бе уважено лично от Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. „Колкото и страници да се изпишат, те няма да бъдат достатъчни, защото Левски живее във всеки един българин. И когато се изправиш пред неговия олтар, всеки един съизмерва себе си с него, с неговите завети и с неговите послания. 186 години по-късно дали сме достойни за тези завети? Дали не ги рецитираме само защото така трябва по време на празници или когато отбелязваме рождението или смъртта му. Всеки трябва да си отговори на този въпрос. Защото в една малка книжка, в един малък бележник той ни остави не само историята на своето време, той ни завеща онази България, в която той вярваше, в своята държава, преди още тя да съществува“, обърна се тя към присъстващите.

Приветствие към гостите на събитието отправиха също председателят на Общински съвет Георги Пинелов и родственицата на Апостола Христина Богданова. Мероприятието бе уважено още от Областния управител проф. Мария Нейкова, автора на бюст-паметника Иван Бахчеванов, ръководството и служители на Общинска администрация, представители на местни дружества, политически партии, детски градини и училища и много граждани.Агатополски епископ Йеротей, Викарий на сливенският митрополит Йоаникий и отец Димитър Попов извършиха ритуала за освещаване на паметника, с който монумент обществеността засвидетелства почитта си към Дякона. 

Снимка: Община Созопол

След него тържествено бяха поднесени венци и цветя от институциите и признателните граждани.Инициативата се зароди преди три години с внасяне на докладна-записка в Общински съвет и с времето прерасна в общоградска кауза, подкрепена от много частни лица и представители на търговския сектор. С немалко усилия и с преминаване през много перипетии, днес обществеността в града има бюст-паметник на националния герой Васил Левски.След тържественото събитие, в Археологическия музей в града бе открита и фотодокументалната изложба, предоставена на Община Созопол от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. 

Изложбата „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в името на Отечеството и неговата свобода. Тя ще бъде изложена в Созопол до 30 юли.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега