Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха паметна плоча на инж. Стоимен Сарафов по случай юбилея на бургаския квартал /Снимки и видео/

Откриха паметна плоча на инж. Стоимен Сарафов по случай юбилея на бургаския квартал /Снимки и видео/

Празненствата, посветени на юбилея, започнаха днес и ще продължат през утрешния ден. Преди броени минути кметът на града Димитър Николов, заедно с областния управител Стойко Танков откриха паметна плоча на инж. Стоимен Сарафов върху фасадата на местното читалище.

Красивият бургаски квартал „Сарафово“ става на 100 години! Празненствата, посветени на юбилея, започнаха днес и ще продължат през утрешния ден. Преди броени минути кметът на града Димитър Николов, заедно с областния управител Стойко Танков откриха паметна плоча на инж. Стоимен Сарафов върху фасадата на местното читалище. На събитието присъстваха още кметският наместник Борислав Томов, общински съветници и жители на квартала. 






"Пожелавам ви дълголетието на кв. "Сарафово" на всички вас - наследниците на тракийските бежанци, които навремето са били приютени по нашите земи и заселили. Именно това е и поводът да открием тази паметна плоча, на човека, който е дал голяма част от живота си, осигурявайки жилища, поминък и подслон на всички хора, приютени по нашите родни места. Нека този квартал пребъде! И нека децата, които се раждат в "Сарафово" бъдат повече, защото вече се налага да изграждаме  нова постройка към училището, надявам се скоро да съберем и средства и за нов корпус към детската градина", коментира кметът Николов.




Историята разказва, че през двайсетте години на миналия век на територията на днешно „Сарафово“ се установяват български бежанци от Одринска Тракия. Те са част от близо двеста хиляди наши сънародници, чиито родни места се оказват извън границите на страната. Това се случва в резултат на поредица от войни и договори между Великите сили и балканските народи.

В началото бежанците, пристигнали тук, изграждат и живеят в сламени колиби и заслони. С много усилия те успяват да получат официален статут и да регистрират свое селище - Папарос. Няколко години по-късно инж. Стоимен Сарафов изиграва решаваща роля в живота на тези близо сто семейства.




Инж. Стоимен Сарафов е роден през 1865 г. в гр. Кюстендил. Рано остава кръгъл сирак. Като ученик показва изключителни възможности по математика. Министерство на просвещението го изпраща в Белгия, за да изучава инженерни науки. Завръща се в България и заема държавни постове в правителствата от 1897 до 1931 г. Той е приятел и технически съветник на царете Фердинанд и Борис III. Наричали са го „бащата на железниците“, „спасителят на бежанците“, душата на БИАД /Българско инженерно-архитектурно дружество/. През 1926 г. инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „Дирекция на бежанците“. Нейният предмет на дейност е оземляване на всяко бежанско семейство, доставяне на земеделски инвентар, семена и добитък, построяване на жилища, подобряване на пътища, водопроводи и др. 

В селището Папарос инж. Сарафов влага средства, включително и лични, за изграждането на т. нар. „шаронски“ къщи, за водоснабдяването, за построяването на училище. Инж. Стоимен Сарафов умира след боледуване през 1931 г. във Виена.




Празничният делник продължи с откриване на изложба „Българските бежанци в нашата памет“ от Пламена Кирова – представител на Регионален исторически музей - Бургас. Експозицията ще бъде в читалището от 27 май до 5 юни и отворена за посетители всеки ден във времето 10:00-11:00 и 17:00-18:00 ч.Празнична програма в залата на читалището ще завърши с участието на: ДГ „Ален мак“, ОУ „Христо Ботев“, Кристин Динева, Мирослав Димитров и Михаела Димитрова, Мадлен Дечева, Дарина Димитрова, ФГ „Ружа“, Мая Тодорова, ПГ „Иглика“, ФГ „Карамфилче“.  

За утре - 28 май, са предвидени детско шоу, празничен концерт и пищна заря на рибарското пристанище в „Сарафово“. Началото на съботния празник е от 18 часа. 

Публикувахте от PoligrafF.net в Петък, 27 май 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега