Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отмениха избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Отмениха избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Със 128 гласа "за", без против и въздържал се, парламентът отмени решението си от миналия петък за избор на Делян Пеевски като председател на ДАНС. Самият Пеевски, който гласува за себе си, днес не дойде в Народното събрание.

Със 128 гласа "за", без против и въздържал се, парламентът отмени решението си от миналия петък за избор на Делян Пеевски като председател на ДАНС.  Самият Пеевски, който гласува за себе си, днес не дойде в Народното събрание.

От ДПС и левицата заявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд за тълкувателно решение дали при създалата се ситуация, при която той се е заклел като шеф на ДАНС, но решението е отменено, той може да се върне като депутат.

Докато съдът се произнесе, Пеевски няма да идва в парламента, няма да се възползва от правомощията си като народен представител и да получава заплата като народен представител, заяви от трибуната председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му това е проява на политическата отговорност на ДПС.

"Аз няма да правя анализ на казуса, макар че за нас той е ясен, но понеже смятам, че българската общественост трябва да е напълно убедена в  конституционната екзактност на крайното решение по случая, ние ще се обърнем към КС с питане какъв е статутът му, при положение че има решение на НС за избирането му, но той не го е консумирал, отказал е да встъпи в длъжност, не е подписал акт за встъпване в длъжност, за да не наруши Конституцията, в която чл. 68 забранява на народните представители да заемат друга длъжност и понеже това Народно събрание не е приело акт за прекъсване на правомощията му, той постъпи така”, обясни Местан.

Въпреки че отново защити Пеевски, като обясни, че публичният му образ не отговаря на реалния, Местан призна, че при избор на ръководни постове трябва да се има предвид и обществената оценка. „Казусът Пеевски постави нови стандарти пред всички политически партии и изведе нови критерии и заявявам, че те не могат да се прилагат избирателно, политиката не търпи двойни стандарти. Вече, ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие, трябва да го кажа, ако съпругата ми работи в ДАНС и се гледат промени в закона за агенцията, трябва да го кажа, защото българските граждани ще ни наложат нови стандарти за хигиена в процедурата по номиниране и избиране на хора на високи длъжности”, каза Местан.   

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че ще изискат от министерството на финансите да провери установи всички фирми в офшорни зони, чиито собственици са български граждани. Заместник-председателят на ДСП Йордан Цонев също постави на дневен ред темата за офшорките. По думите това не е контраатака срещу президента, а защото темата е актуална за Европейската общност. Той съобщи, че ще предложат на финансовия министър специален данъчен режим за облагане на трансферите към офшорни зони.

"Казусът "Пеевски" е тежък оздравителен урок за мен лично и като лидер на моята партия. Искам да отправя думи на извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и към нашите избиратели", заяви Станишев. По думите му депутатите от БСП са подкрепили Пеевски с огромна вътрешна съпротива, но са го направили като подкрепа към премиера Пламен Орешарски и като знак към лидера на партията.

Йордан Цонев, който е завършил богословие, напомни, че фундаментът на християнството, е прошката. Тя идва след покаянието, покаянието го имате, заяви той. След тези думи прошка от българския народ поискаха Димчо Михалевски и Янаки Стоилов.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега