Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отпада лимитът за лечение на деца в чужбина

Отпада лимитът за лечение на деца в чужбина

Министерски съвет реши на днешното си редовно заседание да отпадне максималният лимит за отпускане на средства за лечение на деца. По думите на премиера Бойко Борисов лечението може да става и в нашата страха, като се канят чужди консултанти.

Министерски съвет реши на днешното си редовно заседание да отпадне максималният лимит за отпускане на средства за лечение на деца. По думите на премиера Бойко Борисов лечението може да става и в нашата страха, като се канят чужди консултанти.

Министър-председателят разпореди на здравния министър Десислава Атанасова допълнителните средства, необходими за дейността на център „Фонд за лечение на деца” до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на вицепремиера Симеон Дянков кабинетът на ГЕРБ е увеличил четири пъти средствата във фонда. „Съзнаваме, че и с тази граница за някои случаи са необходими допълнителни средства,” отбелязва финансовият министър. По думите му обаче здравното министерство трябва да посочи откъде ще дойдат тези средства, а такъв анализ липсвал до момента. Дянков уточнява също, че максималният лимит в момента е не 180 хил., а 360 хиляди лева, защото един пациент може да получи 180 хил. лева от Здравната каса и още 180 хиляди лева от Министерство на здравеопазването.

По думите на здравния министър Десислава Атанасова допълнителни бюджетни средства в размер до 5 млн. лева са необходими за обезпечаването на медицинските грижи за децата. Атанасова е предложила тези средства да бъдат осигурени от централния бюджет, но премиерът наредил това да стане чрез преразпределение на средствата в здравната система.

Още с встъпването си в длъжност новият здравен министър Десислава Атанасова внесе в Министерски съвет предложение да отпаднат лимитираните 180 000 лв. за лечението на деца в чужбина. Ограничението на финансовата помощ за болни деца беше въведено през лятото на 2011 г. заради ограничените финансови възможности на държавата, а и с мотив, че така ще има средства за повече пациенти. Родители обаче се надигнаха срещу лимита, след като малката Мерве Джебир почина преди да бъде събрана необходимата сума. Детето получи помощ от фонда, но парите не стигнаха.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега