Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Параклис като Боянската църква ще градят в Морската градина?

Параклис като Боянската църква ще градят в Морската градина?

Параклиса посветен на подвизите на 24-ти Черноморски пехотен полк в Бургас да прилича много на Боянската ерква, предложи инж. Николай Кожухаров, председател на съюза на военните от запаса.

Параклиса посветен на подвизите на 24-ти Черноморски пехотен полк в Бургас да прилича много на Боянската ерква, предложи инж. Николай Кожухаров, председател на съюза на военните от запаса. Днес в сградата на Областна управа се проведе първата среща на инициативния комитет, ангажиран с изграждането на храма.

По думите на Кожухаров идейния проект на параклиса представлява форми от старобългарските духовни християнски храмове съчетани с нови архитектурни композиции, предаде радио Фокус. „Този паметник ще е един от бисерите на Черноморието. В него съобразно духовния канон ще има изографисани примерно икони на Христос и Дева Мария, но си представям вътрешността на параклиса да наподобява историческата черква в Бояна. Предлагам да се изографиса бойният път и основаването на 24 Черноморски пехотен полк, както и ликове на по-известните негови членове”, каза инж. Кожухаров, чиято е идеята за изграждането на параклиса.

Той предлага и пред него да има мраморна плоча с информация за инициативния комитет. Д-р арх. Филипа Гугучкова, автор на проекта, каза че е отправено предложение към община Бургас, което трябва да се потвърди – мястото на параклиса „Св. Георги Победоносец” да е в Морската градина, в близост до Пантеона, зад бившите казарми, територия на 24 полк. Параклиса да бъде със скромно, но достойно излъчване около - 45 кв метра и около135 куб метра, с препрадки от архитектурата на Първо и Второ Българско царство.

Ориентировачно стойността му, тъй като все още няма техническа документация, е около 60 хил. лв. Като строежът на един такъв параклис не би трябвало да отнема повече от 2-3 месеца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега