Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парите за майчинство пак се топят

Парите за майчинство пак се топят

На фона на задълбочаващата се демографска криза майките у нас гледат с все по-малко средства децата си след решението на ГЕРБ да увеличи с цяла година периода, от който се взема доходът за изчисляване на обезщетението за майчинство.

На фона на задълбочаващата се демографска криза майките у нас гледат с все по-малко средства децата си след решението на ГЕРБ да увеличи с цяла година периода, от който се взема доходът за изчисляване на обезщетението за майчинство. Това показва отчетът на НОИ за изпълнението на бюджета за първото тримесечие, пише в. "СЕГА".

Средното обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 1 г. е паднало до 377.10 лв., което е намаление с 3%, или с 11.30 лв. спрямо същия период на 2011 г. През 2011 г. управляващите гласуваха високоплатеното майчинство да се изчислява като 90% от средния доход за 18 месеца вместо за 12 месеца назад, както беше до 2010 г. Това автоматично намали обезщетението с около 40 лв.

През т.г. базата беше вдигната с още 6 месеца и стана 2 години. Така бяха наказани всички майки с аргумента, че трябва да се спрат злоупотребите, като се правят фиктивни осигуровки със задна дата за по-високо майчинство. Засечените такива случаи обаче бяха едва 220, а междувременно бяха предприети законодателни промени, които ограничиха възможностите за сключване на трудови договори със задна дата и коригиране на доход, като така се прекъснаха възможностите за използване на престъпната схема.

Броят на изплатените обезщетения за майчинство от 325 600 е с 30 600 по-малко спрямо първото тримесечие на 2011 г., но това е отражение на намаляващата отново раждаемост след бума през 2009 г.Вчера социалният министър Тотю Младенов обясни, че високоплатеното майчинство в България от 410 дни е най-високото в ЕС и никой не смята да го намалява, въпреки настояванията от Брюксел то да е до 20 седмици.

Според Младенов обаче трябват политики, които стимулират майките доброволно да се връщат по-бързо на пазара на труда.

За първи път от началото на кризата НОИ отчете преизпълнение на плана от приходите за първото тримесечие. Получените 895.5 млн. лв. са с 9.3 млн. лв., или 1% повече от планираните. За т.г. обаче планираните приходи от осигуровки бяха занижени с над 190 млн. лв. спрямо очакваните през 2011 г. Икономиите пък са още по-големи - 25.9 млн. лв., или 1.2% от планираните. През първото тримесечие по различните програми на НОИ са изхарчени 2.080 млрд. лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега