Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентарна комисия одобри проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Парламентарна комисия одобри проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО одобри парламентарната Комисия по външна политика. „За“ гласуваха 11 народни представители, против бяха трима.

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание (НС) заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Министерството на външните работи подкрепя инициативата на комисията по външна политика, а проектът на декларация се вписва напълно в подкрепа на политиката на НАТО, заяви в становище от името на МВнР заместник-министър Тихомир Стойчев. От „Възраждане“ отправиха критики. Така предложената декларация е крайно неуместна, смята Ангел Георгиев. Според него тя може да доведе до ескалация на напрежението и дипломатическо напрежение.  

Показваме преди всичко на българския народ, че всяка държава е суверенна сама да решава в кои съюзи да членува, защото политиката на „отворените врати“ е политика, която България подкрепя не от днес и вчера, коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС пред журналисти. С тази декларация призоваваме българското правителство на предстоящата среща във Вилнюс да лобира за това и да даде ясна подкрепа на членството на Украйна в НАТО, добави тя. 

Това е знак към Украйна, че един ден, надяваме се скоро, когато се върне мирът, Украйна ще може да разчита на българската подкрепа за своето желание да се присъедини към НАТО и заедно да си гарантираме сигурносттa, каза пред журналисти Христо Иванов от ПП-ДБ. 

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега