Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пенсионните фондове се национализират

Пенсионните фондове се национализират

Независимо от острата реакция на бизнеса, правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия".

Независимо от острата реакция на бизнеса, правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия". На съвместна пресконференция днес, социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория. От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" – 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

Работодателите обаче се обявиха категорично против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас. Според председателя на БСК Божидар Данев намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията заради посегателство върху частна собственост. „Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски“, смята бизнесменът.

Работодателите попитаха дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени. Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права. „Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите“, коментираха работодателските организации. Според тях вече имало срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове. 

Другите предложения на правителството предвиждат от 2015 г. да започне да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд – с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.        

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега