Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петър Кънев посети манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие

Петър Кънев посети манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие

Водачът на листата на Коалиция БСП лява България за 2- ри МИР – Бургас Петър Кънев, в духа на прокламирана от него позитивна предизборна кампания, прие поканата на игумена на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ архимандрит Йеротей да посети хилядолетната света обител.

Водачът на листатана Коалиция БСП лява България за 2- ри МИР – Бургас Петър Кънев, в духана прокламирана от него позитивна предизборна кампания, прие поканата на игуменана Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ архимандрит Йеротей дапосети  хилядолетната света обител.

Всъщност тя бе отправена към него и като председател на Сдружение „ЧерноморскаСтранджа“, което оказва научно-методическа, организационна и  и финансова помощ на на новооткритата сбирка„Музей на монашеството“. Архимандрит Йеротей и бургаският изкуствовед д-рПепа Седларска представиха впечатляващата музейна експозиция, която илюстриразабележителното минало на поморийския манастир. Сред разнообразните експонатиинж. Петър Кънев с приятна изненада видя и експонати от обменния фонд на ОК„История на котвата“ в град Ахтопол, някои от които са намерени под вода отсамия него в качеството му на дългогодишен участник в подводните археологическиекспедиции на Центъра по подводна археология в Созопол.

При посещението наманастирската църква част от благодарното монашеско братство отправи предпрекрасната икона на „Свети Георги“ молба за здраве и успех на г-н Кънев. Светиятотец отведе госта си и до свещеното манастирско „аязмо“ с лековита вода, къдеторазказа легендарното предание за въздигането на съвременната света обител и мупоказа прословутата каменна икона на Свети Георги от X-XI открита на същото място. Следманастирското посещение Петър Кънев разгледа част от археологическитезабележителности на Поморие.

Негов водач в обиколката беше историкът д-р АтанасОрачев. Особено внимание беше отделено на археологическите проучвания вместността Палеокастро, където под научното ръководство на специалисти отНационалния археологически институт с музей при БАН се изследват останките отримския и средновековния град Анхиало. Обхождането на обектите завърши спосещение на т.нар. Поморийска гробница. По своя градеж и монументалност тозимавзолей представлява една от големите културни забележителности на ЮгоизточнаЕвропа. Впечатлен от всичко видяно инж. Петър Кънев се ангажира дапроучи възможностите уникалната тракийска старина да бъде регистрирана в ЮНЕСКОкато паметник със световно значение.

В заключение бяха обсъдени и възможноститеда се разработи рамков проект за целево европейско финансиране на проучвания исоциалиализацията на поморийския археологически комплекс (античното исредновековното Анхиало, Мавзолея на последните тракийски царе с прилежащия тракийскимогилен некропол, римското и средновековното пристанище, манастира „СветиГеорги Победоносец и други). Осъществяването на подобен проект беше оцененокато възможно най-добрия начин да се отговори подобаващо на определениинвеститорски интереси и намерения в м. Палеокастро.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега