Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

По-скъпи храни седмица преди Великден

По-скъпи храни седмица преди Великден

През април индексът на цените на хранителните стоки на едро, изготвен от Държавната комисия по стокови борси и тържища, поддържаше низходящ тренд. В последната седмица на месеца обаче тенденцията се обърна.

През април индексът на цените на хранителните стоки на едро, изготвен от Държавната комисия по стокови борси и тържища, поддържаше низходящ тренд. В последната седмица на месеца обаче тенденцията се обърна. Седмица преди Великден храните поскъпват, а в основата са по-високите цени на зеленчуците.

Зелената салата например е с 60% по-скъпа спрямо април 2012 година и достига 0,74 лева за брой. Цената на картофите е с 85,4% по-висока на годишна база и по борсите килограм картофи се продават за 0,85 лева. Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти, както и брашното. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7,45 лева за килограм на едро, а пилешкото – с 12,3% до цена от 4,27 лева.

По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът. В същото време обаче с 24% намалява цената на яйцата, един от основните продукти на Великденската трапеза. Все пак през миналата година производителите на яйца трябваше да въведат европейските директиви за „щастливи“ кокошки, което доведе до поскъпване на яйцата в целия ЕС, не само у нас. Прави впечатление, че цената на краставиците и доматите също намалява спрямо миналия април.

Килограм оранжерийни краставици се търгува за 1,66 лева на едро, или с 23,6% по-евтино спрямо миналата година. Много по-ограничено е поевтиняването на доматите – с 0,4% до цена от 2,75 лева за килограм по борсите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега