Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Полша търси €1,3 трлн. репарации от Германия

Полша търси €1,3 трлн. репарации от Германия

Варшава е готова да преговаря с Берлин за детайлите по обезщетенията за смъртта на повече от 5,2 млн. поляци през войната.

Полското правителство обяви в четвъртък че е направило оценка на финансовите загуби понесени от страната по време на Втората световна война на хиляда и триста милиарда евро (1,3 трлн.) и обяви, че ще “помоли Германия да договори тези репарации”, предаде АФП.“

Това е значителна сума от 6,2 трилиона” злоти (1300 милиарда евро), каза на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, лидер на управляващата партия “Право и справедливост”, добавяйки, че процесът преди Полша да получи тези репарации ще бъде “дълъг и труден”. В тази сума “много сериозна част са обезщетенията за смъртта на повече от 5,2 милиона полски граждани”, подчерта той. Според доклада материалните загуби се оценяват на 800 милиарда злоти (170 милиарда евро).

Ярослав Качински направи тези изявления по време на конференция, посветена на представянето на доклад за загубите на Полша през Втората световна война.

Откакто дойде на власт през 2015 г., “Право и справедливост” често повдига въпроса за репарациите. Работата по този доклад започна през 2017 г., припомнят международните наблюдатели.

“Ние не само подготвихме доклад, който е отворен документ и определено ще бъде завършен, но също така взехме решение за по-нататъшни действия и това е да поискаме от Германия да договори тези репарации. И това е решение, което ще изпълним”, добави Ярослав Качински. “Германците нахлуха в Полша и ни нанесоха огромни щети. Окупацията беше невероятно престъпна, невероятно жестока и предизвика ефекти, които в много случаи продължават и до днес”, каза още вицепремиерът и председател на “Право и справедливост”.

Източник: Труд
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега