Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Поразените" е българският роман на годината

"Поразените" е българският роман на годината

Церемонията по връчване на наградата ще се състои на 15 юни в централата на Фонд "13 века България" в столицата. Събитието ще се излъчва пряко онлайн в сайта на Фонда.

"Поразените" на Теодора Димова е романът годината на България за 2019-а. Церемонията по връчване на наградата ще се състои на 15 юни в централата на Фонд "13 века България" в столицата. Събитието ще се излъчва пряко онлайн в сайта на Фонда.

Теодора Димова e родена през 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Работила е като журналист, преводач, преподавател по английски. Най-новият й роман - "Поразените" разказва историята на три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след деветосептемврийския преврат. Мъжете на главните героини са убити. А те - те са поразени от цялата тази трагедия.

Ето какво разказва Димова за романа си:
"Ние всички, родените преди’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех за трите жени и за това дете. В какво се изразява поражението и в какво победата? Свети апостол Павловата прочута фраза звучеше през цялото време в главата ми: „…силата ми се в немощ напълно проявява…”. Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?"

Национален дарителски фонд „13 века България“ ежегодно връчва Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ с цел подпомагане, популяризиране и стимулиране развитието на българската художествена литература. Тази година тя бе присъдена за девети път. Деветият носител на престижната литературна награда "13 века България" бе определен измежду шестте номинирани романа от жури в състав проф. д.ф.н. Боян Биолчев, председател, и членове проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев.

Припомняме Ви, че останалите пет произведения са: „Балкански ритуал“ с автор Георги Тенев; „Странстващият албатрос“ с автор Деметра Дулева; „Хроники на неведомото“ с автор Николай Терзийски; „Чекмо“ с автор Момчил Николов; „Чудовището“ с автор Владимир Зарев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега