Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поредна безсънна нощ в Северозапада заради пороите – има ли опасност и къде

Поредна безсънна нощ в Северозапада заради пороите – има ли опасност и къде

Има готовност за евакуиране на населението.

Поредна безсънна нощ. Водната стихия в страната обхвана още населени места в Северозападна България. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин, Монтанско.

В село Портитовци хората разказаха, че към момента няма опасност за къщите в населеното място от повишеното ниво на река Огоста. „Имаше една къща в края на селото, кметът създаде организация да бъде защитена с чували пясък и баластра. Спрямо събота нивото на реката е леко спаднало”, посочи един от местните жители. 

В село Владимирово ситуацията е спокойна, макар че местните жители са прекарали една доста неспокойна нощ. 

„Ситуацията с язовир „Огоста” е нормална. Продължават да се изпускат количествата, които са предвидени от колегите от „Напоителни системи”, които са оператор на съоръжението. До късно снощи нивото на язовира беше на 4 метра до преливане през преливника,което ни накара да заключим, че няма да има такова”. Това заяви в ефира на Nova главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му в момента нивата на реките в региона са в стабилно състояние. „Интензитетът на валежите намаля”, подчерта той. И допълни: „Наблюдават се нивата и на река Огоста, и на река Скъд. Късно в събота беше обявено бедствено положение от областния управител на Монтана, за да не се допусне да бъде застрашен човешки живот. Извършва се отводняване на къщи в град Дунавци до Видин”.

Главен комисар Джартов подчерта, че към момента няма опасност за хората в Хайредин, където беше обявено частично бедствено положение. Кметът на селото Тодор Алексиев съобщи, че е имало готовност за евакуация на хората, но те са се завърнали по къщите си, където са прекарали нощта. 

Има залят път между Крива бара и Хайредин, но има обходно трасе. Река Скъд качи в събота вечерта нивото си до 390 сантиметра, но в неделя е спаднала до 280 сантиметра, което означава, че е под критичните стойности.

Във врачанското село Лиляче продължава отводняването на къщи. „Заедно с екипи на пожарната успяхме да отводним около 35-40 къщи. С доброволци успяхме да изградим диги по поречието на реката. Земеделски производители също помогнаха. Благодарим на всички”, заяви в ефира на „Събуди се” кметът на село Лиляче Вероника Ценова.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега