Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Посланикът на Куба посети Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Посланикът на Куба посети Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“

По време на срещата стана дума за богатата медицинска практика, свързана с тропическите болести в Куба. В тази връзка, проф. Бозов прояви интереса си към кубинските преподаватели, които могат да бъдат поканени в Бургас, за да преподават на студентите по медицина.

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов, дм, посрещна Н. Пр.  г-жа Мариета Гарсия Хордан - извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България.


Снимка: Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

„Още от дете пазя спомени за това колко кубинци имаше в България. Тогава се убедих, че сме близки по разбирания и манталитет. Хората от двата народа са ученолюбиви, здрави физически и отворени към новостите. Приличаме си и по това, че сме се развивали в сходни условия“, каза проф. Бозов. Той допълни, че много би искал да се установи връзка между Бургаския държавен университет и университетите в Куба.

На срещата присъстваха г-н Роберто Визкаино Мартинес – Първи секретар и Консул в Посолството на Република Куба, г-жа Станка Шопова – Почетен Председател на „Асоциация за Приятелство България – Куба“, г-жа Тамара Такова – Председател на асоциацията и г-н Илия Михов, който бе и инициатор за осъществяването на срещата. От страна на университета присъстваха проф. д-р Севдалина Турманова, зам. ректор по учебната дейност, доц. д-р Светлана Желева, зам. ректор по научноизследователската дейност, проф. д-р Стоянка Петкова, директор на Дирекция „Международно, национално сътрудничество и връзки с обществеността“ и ас. Златина Николова, координатор по Програма Еразъм+.

„Връзката между България и Куба е историческа. Тя се характеризира с изградено приятелство и добро сътрудничество. Спомням си за българи, които работеха в Куба. Имаше и български артисти, които с удоволствие гледахме по телевизията. Така, че Куба и България имат специална връзка“, бяха думите на Н. Пр.  г-жа Мариета Гарсия Хордан. Тя сподели, че в нашата страна са се установили много кубинци, които са учели тук и след това са създали своите семейства.

По време на срещата стана дума за богатата медицинска практика, свързана с тропическите болести в Куба. В тази връзка, проф. Бозов прояви интереса си към кубинските преподаватели, които могат да бъдат поканени в Бургас, за да преподават на студентите по медицина. В отговор на това, Н. Пр. г-жа Мариета Гарсия Хордан сподели, че университетите в Куба с удоволствие ще откликнат.

В хода на разговора се зароди и идеята за създаването на институт по тропическа медицина в Бургас, който ще е първият в България. Проф. Бозов е убеден, че за бъдещите лекари е от съществена важност да познават този тип болести. 

Н. Пр.  г-жа Мариета Гарсия Хордан сподели, че кубински учени са разработили ваксина за лечението на рак на белия дроб, както и лекарство, което лекува диабетно стъпало.

Кубинската делегация разгледа част от кабинетите на Медицинския факултет. Те бяха впечатлени от модерната база, в която се обучават студентите на бургаския държавен университет.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега