Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Потвърдиха 15-годишната присъда на иранец, пренесъл през границата 200 кг хероин

Потвърдиха 15-годишната присъда на иранец, пренесъл през границата 200 кг хероин

Иранецът е задържан на 5-и юли 2016 година на ГКПП "Лесово".

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди присъдата на ирански наркотрафикант, заловен с близо 200 кг хероин на българо-турската граница. Подсъдимият е осъден на 15 години затвор и ще трябва да заплати глоба от 200 000 лева.

Иранецът е задържан на 5-и юли 2016 година на ГКПП "Лесово". Мъжът бил зад волана на товарен автомобил с ирански номер и полуремарке, в което митничарите открили хероин с общо нетно тегло 198 616,210 грама на обща стойност 17 875 458,90 лв. Наркотикът е бил опакован в 400 бр. кутии от доматено пюре.

Чужденецът е с основно образование, работил е като професионален шофьор към частна фирма със седалище в гр. Техеран. Стоката, която пренасял подсъдимия - 2300 стека доматено пюре в консервни кутии, е била натоварена от склад в гр. Табриз, Ислямска република Иран, и трябвало да стигне до Холандия. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда наказание от петнадесет до двадесет години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Въззивният съд намери обжалваната от подсъдимия присъда в частта относно приложимия материален закон за правилна и законосъобразна, но определените от ОС – Ямбол наказания за занижени. Според апелативните съдии, отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства са огромното количество наркотично вещество, големият процент на установеното в него активно вещество, проявената находчивост при пренасянето на наркотика - укриването му в консерви и разполагането му в най-вътрешната част на полуремаркето.

"Друго отегчаващо обстоятелство е видът на пренасяното наркотично вещество - хероин,  което е изключително вредно за здравето и застрашаващо живота на гражданите на ЕС, за където е бил предназначен превозът. Това наркотично вещество няма полезно приложение нито в хуманитарната, нито във ветеринарната медицина и е забранено за употреба както в Р България, така и в Холандия, която държава е била крайната дестинация на „товара“.  Общоизвестно е, че употребата на точно този вид наркотично вещество - хероин в много случаи е смъртоносна. Тези допълнителни характеристики на контрабандната стока, извън съставомерните, разкриват изключително висока степен на обществена опасност на деянието", се посочва в постановения съдебен акт.

Апелативните съдиите отбелязват, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемия, семейното му положение и професията, наказанията му трябва да са по-строги. Поради липса обаче на съответен протест наказанието не може да бъде увеличено, а въззивният съд следва да потвърди присъдата, се казва още в решението на бургаските магистрати.

Съдебният акт може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение на страните, че е изготвено.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега