Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Повторното включване на тока става безплатно

Повторното включване на тока става безплатно

От края на миналата седмица таксата за повторно включване към електропреносната система отпада, т.е. от EVN възстановяват спрения ток заради неплатена сметка безплатно, пише в-к "Монитор". Това стана възможно след като в петък Върховният касационен съд отмени 13 клаузи от общите условия на "EVN Електроснабдяване".

От края на миналата седмица таксата за повторно включване към електропреносната система отпада, т.е. от EVN възстановяват спрения ток заради неплатена сметка безплатно, пише в-к "Монитор". Това стана възможно след като в петък Върховният касационен съд отмени 13 клаузи от общите условия на "EVN Електроснабдяване".

Според пловдивския адвокат Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите, събирането на таксата от 19 лева е незаконно. Не така смятат от електроразпределителното дружество, обаче. Според компанията, таксата е регламентирана в общите условия на дружеството, което реално се занимава с пускането и спирането на тока заради неплащане - "EVN Електроразпределение".

Сега текстът фигурира в общите условия и на "EVN Електроснабдяване" заради изискване на регулатора. Това естанало след като ЕРП-тата бяха разделени на две – на снабдителна иразпределителна компания. Други юристи твърдят, че въпреки наличието на клаузата в общите условия на разпределителната компания, тя не важи. Причината - снабдителното дружество е това, което е длъжно да пусне тока, след като сметката бъде платена от абоната.

Според EVN тази такса не би трябвало да отпада, тъй като не е честно таксата да влиза в цената и да се плаща от коректните платци, които не просрочват сметките си. От Сдружението за правна помощ на потребителите заявиха, че ако дружетвото не се съобрази със съдебното решение, юристите ще задействат процедури по административно наказание на компанията при всеки един случай. По Закона за защита на потребителите санкцията е от 5000 до 25 000 лева за всяко отделно нарушение.

„Неизпълнението на съдебнорешение в България е престъпление. Така че ние в момента обмисляме да сезирамепрокуратурата да извърши проверка с оглед на това дали не се подготвяизвършването на някакво престъпление”, уточни адв. Денков. Наред стакса включване съдът еотменил и 10-дневния гратисен срок в койтоклиентите могат да платят сметката си за ток. Според ВКС срокът е твърдекратък, а преди да дръпне шалтера, дружеството трябва да е предприело другимерки да накара клиентът да си плати.

От EVNкоментираха, че ще се съобразят с решението на съда и ще отстранят в указаниясрок действието на обжалваните клаузи. Голяма част от тези клаузи обаче или несе прилагат вече в пълния им смисъл, или са променени в проекта на нови общиусловия, допълниха от дружеството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега