Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Празник днес имат шест български града

Празник днес имат шест български града

На днешния ден имат празник градовете Поморие, Камено, Русе, Луковит, Петрич и Каварна.

На днешния ден имат празник градовете Поморие, Камено, Русе, Луковит, Петрич и Каварна. Тържествата в Поморие ще започнат от 9 часа с отслужване на Света литургия в Манастир „Свети Георги”.  От 11.00 ч. е официалното откриване на празника, с приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, приветствия от официалните гости. В 11.30 ч.започва празничен поздрав от Хор „Симилис“ – гр. Лариса, Гърция, а след него предстои концерт на Фолклорен ансамбъл „Странджа“. Всичко това ще се случи на открита сцена на НЧ „Светлина 1939”.

В Камено празникът на града ще започне 9.30 часа с традиционния велотур. В него ще се включват близо 70 деца в три възрастови групи. Веднага след това в 10.00 часа кметът Жельо Вардунски ще даде официален старт на тържествата, предшествани от водосвет за здраве.И тази година жители и гости на Камено ще се насладят на уникални ястия с Фестивала на домашната гозба.А специални гости ще бъдат реалити звезди и шеф-готвачи. Творецът в захарното изкуство - Златина Луис, с множество престижни награди от Великобритания, Валентина Вълкова – Захарчето, победителка в „Хелс Китчън“ и Махмуд ал Байруми от „Мастършеф“ ще готвят на живо.  

Шедьоврите ще бъдат подложени на сериозна конкуренция от местните майстори на домашни вкусотии, които също ще представят в шатрите на площада своите кулинарни умения. Специална роля ще изиграят и малките и млади гости на празника. Те ще могат да се включат в атрактивен уъркшоп, заедно с шеф-готвачите. Пазителите на автентичните обичаи от СНЦ Каменовски традиции ще разгорят въглищата в самия център на града, където ще покажат майсторлъка на чевермето и ще приготвят цяло агне за всички гости. Няма да липсва и Гергьовския курбан за здраве. Пиршества обаче ще има не само за очите и тялото, а и за душата. В 11.00 часа на откритата сцена ще започне концерт-спектакълът „Гергьовден е!“ на режисьора Пламен Каров, със специалното участие на ученици от СУ „Христо Ботев“ и ТА „Здравец“. 

В Русе тържествата ще започнат с литургия в храма "Св. Георги", където от 2006 година се пазят мощи на светеца , дарени от Ватикана на тогавашния Русенски митрополит,  сега български патриарх Неофит.

В Луковит тържествено ще бъдат връчени и званията "почетен гражданин" на заслужили жители на общината. В празничния ден в храма "Св. Вмч. Георги Победоносец" ще бъде отслужена тържествена света литургия. От  10.15 часа на площад "Трети март" е официалната  церемония по удостояване със званието "Почетен гражданин на Община Луковит". Отличието ще бъде връчено посмъртно на Витко Йончев – оръжейник на Васил Левски от Първи окръжен революционен комитет в Българско 1872 г. Той има  съществени заслуги за националноосвободителното движение. Почетен гражданин на община Луковит ще стане и проф. Надежда Василева – българска актриса, режисьор и театрален педагог, родена в Луковит. 

Празникът на Луковит ще продължи с  концерт, в който ще участват фолклорни формации.За здраве и благоденствие в градинката при храма ще бъде раздадена агнешка курбан чорба.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега