Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предлагат поета и режисьор Симеон Димитров за почетен гражданин на Бургас

Предлагат поета и режисьор Симеон Димитров за почетен гражданин на Бургас

Номинацията е на Бургаска писателска общност.

Бургаската писателска общност предложи за удостояване със званието Почетен гражданин на Община Бургас поета и режисьор Симеон Димитров. Номинацията му бе внесена за разглеждане от Общински съвет от името на кмета Димитър Николов.

Симеон Димитров Иванов е роден в гр. Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор, където поставя спектаклите „Всеки търси своя остров”, „Да бъде забравен Херострат”, „Боряна”, „Изобретателната влюбена”, „Сонатина за пауна”, „Опит за летене” „Прекрасната от Амхърст”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Прокурорът” и др.

Някои от тези представления, като „Полет над кукувиче гнездо” са удостоени с национални награди за режисура, а други са сочени от театралната критика за принос в развитието на българския театър. Симеон Димитров разработва камерната сцена в бургаския театър и поставя първите моноспектакли. Твори с Работнически сатиричен театър към Дом на профсъюзите и с Камерен театър към Дом на хранителната промишленост.

Симеон Димитров работи като режисьор в пловдивския театър „Н.О. Масалитинов”, в театър „Сълза и смях”,  театър „София”,  канен е като гост-режисьор в почти всички театри в страната, преподава и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

През 90-те години на XX век представя пред бургаската публика новите си спектакли „Шерше ла фам”, „Игра на Лир”, „1000 метра над морето”, „Полковникът птица”, „Районна болница”, „Гласове”.
През 2007 година Симеон Димитров създава специалност „Актьорско майсторство” в музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров” и води  пет класа актьори по програмата на НАТФИЗ. В училището създава и учебен театър „НОМО LUDENS — ИГРАЕЩИЯТ ЧОВЕК”, с който поставя 8 спектакъла с различни класове на сцената в Държавен куклен театър - Бургас.

Симеон Димитров работи с балетна формация „Дюн”, с хор „Милка Стоева”, с Народно читалище „Фар 1946”. Автор и режисьор е на получилия много първи награди от различни фестивали мюзикъл „Пеем, за да не плачем”, представен на сцената на НДК. Създател е на филма „Докосване”, посветен на децата в неравностойно положение и показван в много училища в Бургас и страната.

Член е на Сдружение „Бургаската писателска общност“ и на Съюза на Северноамериканските писатели. Има издадени 8 книги с поезия. Пред печат е теоретичната му книга „Преобразяването или игра на друг” — граматика на актьорското майсторство. Носител е на наградата на Съюза на актьорите в България (САБ) за режисура и на наградата за поезия „Златно дунавско перо”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега