Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предвиждат скок с 80% на данъка за стари автомобили

Предвиждат скок с 80% на данъка за стари автомобили

Най-засегнати ще са колите с дизелови двигатели.

Вдигат данъка за стари автомобили с почти 80 процента. Това предвижда проект на изцяло нов закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерството на иновациите и растежа. Най-засегнати ще са дизеловите автомобили. 

Вече близо 15 години Станимир от Монтана кара своя дизелов автомобил. Съгласен е да плаща по-висок данък, защото пари за електрическа кола или по ново превозно средство няма.

„Аз съм готов да карам и автомобил за повече от 50 000 лева, но няма възможност. Това според мен касае обикновения българин, който изобщо не може да си го позволи“, твърди Станимир Стаев.

Според проектозакона най-голямо увеличение на данъка се предвижда за най-старите дизелови автомобили. Целта е хората да се откажат да карат такива. В един от автосервизите в Монтана ремонтират предимно стари коли. Разказват, че хората не биха се отказали от старите си превозни средства дори и да им вдигнат данъка.

„Те ще си карат пак старите коли, защото е по-евтино и са по-евтини за поддръжка. А и нямат възможност да си купят електрически автомобил“, категоричен е Красимир. 

В автокъщата на Жан Войнов в Монтана се търсят предимно автомобили нисък клас. По-скъпите стоят с месеци непродадени. „Хората търсят автомобили на по-ниска цена и по-евтини за поддръжка, съответно с по-евтини резервни части. Според мен вдигането на данъка няма да окаже абсолютно никакво влияние и да стимулира хората за покупка на електроавтомобили", подчертава собственикът на автокъщата.

Последната дума за конкретния размер на данъка ще имат общините. 

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • 777
    28 яну 2024 10:20

    Изродите знаят, че ефект няма да има, защото хората нямат пари за нови автомобили, ама така ще съберат повече пари да има за крадене.

    3 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега