Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013. Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10.

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013.  Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10.

Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно. Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.  

"Дебатът по актуализацията на бюджета беше най-нормалната форма на диалог в условия на парламентарна република. С голямо внимание се отнесох към всички бележки на опозицията, опитах се да отговоря на по- ключовите от тях, да разсея съмнения и опасения, които имаха и да дам пояснения и по други въпроси". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти след участието си в парламентарния дебат за актуализацията на бюджет. Преди това в пленарната зала премиерът даде аргументи за едни от най-дискутираните въпроси около промените в Закона за държавния бюджет за 2013г.              

Министър-председателят напомни, че през месец февруари цялото ръководство на ГЕРБ направи преоценка на водената фискална политика и дори отправи доста критични думи към вицепремиера и финансов министър, давайки заявка, че трябва нещо да се промени във водената до този момент фискална политика. „Нещо повече – тогава бях един от малкото критици, които дори защитиха елементи на водената до този момент фискална политика, що се касае до усилията за фискална консолидация. Това не означава, че съм споделял всички други политики, напротив – във времето често съм критикувал доста от водените политики“, напомни г-н Орешарски.              

Той даде пример с три политики, с които е несъгласен. На първо място премиерът изтъкна финансирането или задържането на дефицита чрез неразплащане на поети ангажименти. На второ място Орешарски посочи финансирането на дефицита или задържането му в предварителните граници чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС. На трето място министър-председателят отбеляза лошото управление на ликвидността.

„Предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв или дори под неговия санитарен минимум, което създава изключително големи проблеми. Между другото правителството го разбра това през февруари, когато спешно трябваше да емитира 800 млн.лв., - точно защото фискалният резерв беше под законовото изискване и беше стигнал 3,9 млрд.лв.“, напомни премиерът. „Тези три политики, които по моя оценка и по оценка на доста широк кръг специалисти бяха неправилни – точно тези политики възнамеряваме да променим, като се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения“, каза министър-председателят.              

По отношение на „ужасяващото наследство от 2009г.“, което беше мото на целия мандат на ГЕРБ, премиерът Орешарски коментира: „преди две седмици правих кратък отчет за това, което сега наследяваме и ви уверявам, че днес цифрите са по- големи, отколкото 2009г. Въпреки това заявявам, че повече няма да се връщам към тези цифри. Не това е философията – да говорим какво ни пречи да свършим работа. Важно е да свършим работа“.              

Министър-председателят отговори и на тезата, че имало противоречия и че първоначалната оценка на приходните агенции била 980 млн.лв., а сега се актуализира само с 207 млн.лв. „През юни една от първите работи, които поисках, беше справка какво очаквано неизпълнение имаме на приходите. За първите 6 месеца на 2013г. данъчните приходи достигат 46,5% от разчетените. За сравнение – 2010г. – най-лошата в управлението на предното правителство, цифрата е 44,6%. Да се твърди, че изпълнението е перфектно, не го разбирам. То е много близо до катастрофата от 2010г. За сравнение – 2009г. в средата на годината изпълнението беше 50,4%“, отбеляза Орешарски.              

Премиерът коментира и доста спекулативната теза за новия дълг от 1 млрд. лв. Той отбеляза, че в актуализацията общият размер на дълга от 14,6 млрд.лв. не се изменя. „Това, което е предвиждало правителството на ГЕРБ, ние не го сменяме“, подчерта Орешарски. „Ако имате дълг от 100лв., който ви изтича в падеж и вземете нов дълг от 100лв., за да платите стария, с колко се изменя размерът на дълга ви? И как ще „откраднете“ новите 100лв.?“, попита риторично Орешарски и се обърна към опозицията с думите: „ако ме посъветвате, мога и да се възползвам“.              

По отношение на тезата за бюджета на допълнителните разходи премиерът изтъкна, че в условия на продължителна депресия засега човечеството не е направило нов механизъм, различен от фискални стимули, за стимулиране на растежа.

„Дори и най- отявлените либерални разбирания, визирам най-развития свят през 2009 г. – за да спаси икономиките си, направиха огромни разходи и увеличиха значително дълговете си. Считам, че известно фискално охлабване трябва да има. За съжаление, не можем да го направим и не го предвиждаме в този бюджет“, каза министър-председателят. Той подчерта, че правителството възнамерява да разплати поети вече ангажименти.

„Тях ги има, независимо дали искаме да ги платим, или не. В централния бюджет има неразплатени около 490 млн.лв. – поети ангажименти, но с непланирани източници на плащане“, обясни Орешарски. „Би ми се искало да се направят по-големи разходи, разбира се при публичност и прозрачност, за да направим фискален импулс. Но се съобразяваме с размерите на дефицита и с необходимостта да не влизаме в сценарии, за които вие говорите“, каза още премиерът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега