Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Превръщат старите самолети край летището в интерактивен музей

Превръщат старите самолети край летището в интерактивен музей

В музея ще има UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатор и да "летят" със самолета.

На практика авиомузеят край Летище Бургас съществува от години. Вероятно всеки, който е посещавал аерогарата, е виждал позиционираните край входа й стари самолети. Но лошото състояние на терена и липсата на реклама така и не успяха да наложат експозицията на открито като интересна туристическа атракция.

Това обаче съвсем скоро ще се промени. От Общината вече предприеха стъпки по облагородяването на авиомузея. Първата бе придобиването на собствеността върху старите самолети, които до скоро бяха на Летище Пловдив. Засега те са амортизирани и недостъпни да посетителите, но вече се работи по възстановяване на добрия им външен и вътрешен вид.

Предвижда се посетителите да имат достъп до пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. Във всички експонати ще бъдат поставени информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Музеят ще има три зони - Гражданска, Селскостопанска и Военна авиация. Според типа на летателния апарат, в интериора му ще бъдат включени и артикули, свързани с авиодейностите - костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и други. За по-съвременно изживяване, ще има и UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатор и да "летят" със самолета.

За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет.

Изгражда се и нова алейна мрежа, която ще подобри достъпността. Ще се обособят зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири, както и кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. Засега експонатите са следните:

АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега