Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

През 2024 г. бизнесът може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури за иновации

През 2024 г. бизнесът може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури за иновации

За първи път МИР ще стартира процедура за повишаване на производствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите.

През 2024 г. българският бизнес може да кандидатства за над660 млн. лв. по процедури от програма „Конкурентоспособност и иновации впредприятията“ по линия на Министерството на иновациите и растежа. Съссредствата компании ще могат да разработват и внедряват различни видовеиновации, да защитят права по индустриална собственост, да въвеждат технологииот областта на Индустрия 4.0 и др. 

За първи път МИР ще стартира процедура за повишаване напроизводствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми итакива от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът е 117 млн. лв., адопустимите разходи ще са насочени към придобиване на машини, съоръжения,оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията. Помощтаза тях ще бъде между 25 000 лв. и 150 000 лв. 

„Огромен потенциал за развитие в България имат културнитеи креативни индустрии. Те са сектор с висока добавена стойност към икономикатани, който трябва да бъде подкрепян и насърчаван за развитие“, коментираминистърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. С бюджет от 127 млн. лв. за кандидатстване ще бъдеотворена и процедура за разработване на иновации. Безвъзмездната финансовапомощ, която могат да получат българските компании, ще бъде между 50 000 лв. и500 000 лв., като съфинансирането ще бъде до 60%. Подкрепа могат да получатнапример иновации, свързани с изкуствен интелект, с облачни изчисления, скомуникационни мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжичнакомуникация или управление. Ще се насърчават иновации, свързани със стартиранена серийно производство на български автономни роботи и системи и внедряванетоим в промишлеността. 

През 2024 г. ще стартира и процедура за защита на правапо индустриалната собственост в предприятията на национално, европейско имеждународно ниво. Общият бюджет е 24 млн. лв., като минималната финансовапомощ за проект ще бъде в размер до 3 000 лв., а максималната до 50 000 лв.С общо 101.7 млн. лв. ще бъде подкрепено и въвеждането натехнологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията. Целта е да се повишидигитализацията, осигуряването на киберсигурност и поверителност на данните,както и повишаване на дигиталните умения на служителите. Минималната финансовапомощ ще достига 35 000 лв., а максималната – 500 000 лв. Безвъзмезднатафинансова помощ по тази процедура е комбинирана с използване на дългов финансовинструмент, осигуряващ по-облекчени условия за получаване на кредити. 

До 31 януари компании могат да  кандидатстват по процедурата за внедряване наиновации с бюджет 293 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансовапомощ ще бъде 50 000 лв., а максималният е диференциран спрямо големината накомпаниите.Със средствата ще се финансира внедряването на продуктовииновации (стоки или услуги) или иновации в бизнес процесите чрез придобиване надълготрайни материални и нематериални активи. Ще се покриват разходите законсултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата поиндустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки,осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания иизпитвания. 

„С този финансов ресурс ще успеем да подкрепим стотицибългарски предприятия, които искат да повишат конкурентоспособността си чрезвнедряване на иновации в работата си. В Министерството на иновациите и растежасме насочили усилия да насърчим фирми от различни сектори в цялата страна, зада модернизират бизнеса си“, коментира министър Стойчева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега