Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президент, премиер и военен министър - обща Черноморска флотилия няма да има

Президент, премиер и военен министър - обща Черноморска флотилия няма да има

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев категорично се обединиха срещу създаването на обща Черноморска флотилия между Румъния, България и Турция. На извънредна пресконференция днес тримата обявиха, че подобни договорки не са правени, а по всяка вероятност не са и възможни от юридическа гледна точка.

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев категорично се обединиха срещу създаването на обща Черноморска флотилия между Румъния, България и Турция. На извънредна пресконференция днес тримата обявиха, че подобни договорки не са правени, а по всяка вероятност не са и възможни от юридическа гледна точка.

"Ангажименти не са поемани. Аз лично възразих срещу предложението за съвместна флотилия между Румъния, България и Турция извън рамките на НАТО", обяви министър Ненчев. Президентът Плевнелиев, от своя страна, уточни, че идеята е лансирана от Румъния, но подчерта, че страната ни активно участва в организираните учения на ротационен принцип. Държавният глава посочи, че България се включва с до 400 военни във всяко от регионалните учения.

"Лоялността на България към ЕС и НАТО е доказана. Имаме и договор от Монтрьо, който посочва, че в Черно море могат да плават военни кораби за максимум от 3 седмици. Ние сме миролюбива страна, след като си изпълним ангажиментите, искаме спокойствие. Неведнъж съм казвал, че в Черно море искам да виждам платноходки, яхти и кораби с туристи, а не то да се превръща в арена на военни действия", посочи от своя страна премиерът.

И тримата държавници не пропуснаха да подчертаят, че ангажиментите ни към НАТО винаги са изпълнявани и страната ни няма да се отметне от тях, ако съюзът поиска сформирането на каквато и да било обща флотилия. Към момента, обаче, подобна охрана не е необходима. Военно присъствие в Черно море би било неизбежно единствено при мощна бежанска вълна, посочи премиерът.

По-рано днес Борисов потвърди пред журналисти, че има проблем със споразумението за реадмисията на имигранти с Турция. Той посочи, че от 200 бежанци нито един не е приет обратно от южната ни съседка. Засега обаче нямало официално писмено изявление от страна на Турция.

"Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем, свързан с отказа ми страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия", посочи премиерът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега