Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът и премиерката на Финландия призоваха за членство на страната в НАТО

Президентът и премиерката на Финландия призоваха за членство на страната в НАТО

Финландия и Швеция са единствените скандинавски страни, които не членуват в НАТО.

Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО, обявиха днес в съвместно становище финландският президент Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин в сериозен политически завой, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

"Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО без отлагане", посочва Нинистьо и Марин в становището си.

"Членството в НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс", посочиха те в съвместно изявление.

Финландия, която споделя 1300 км обща граница и трудно минало с Русия, засега оставаше извън Северноатлантическия алианс, за да поддържа приятелския отношения си източния си съсед. Но постепенно засили сътрудничеството със Северноатлантическия алианс като партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

"Руската инвазия в Украйна промени ситуацията със сигурността на Финландия, но непосредствена заплаха няма", увери Нинистьо. 

Очаква се официално становище по въпроса за присъединяването към НАТО да бъде направено в неделя.

Според дипломати членството на Финландия ще бъде уредено бързо.

Подкрепата за присъединяването на Финландия към НАТО в момента е 70 на сто, каза от своя страна министърът на външните работи на страната Пека Хаависто пред външната комисия на Европейския парламент. Той уточни, че рязкото нарастване на тази подкрепа е довело и до съответните действия на политическите партии в страната:

"Финландия реши да кандидатства за членство в пакта, за да укрепи сигурността и стабилността в Балтийско море и в региона на Северна Европа. Финландия дава сигурност на региона и ще укрепи още повече НАТО като негов бъдещ член. От гледна точка на Алианса, Финландия има солидни демократични акредитиви, отговаря на критериите за членство и осигурява силна национална защита, която е взаимно оперативна с НАТО".

Същевременно стана ясно, че шведското правителство планира да подаде молба за членство в НАТО следващата седмица, съобщи днес шведският в. "Експресен", предаде Ройтерс.

Това може да стане почти едновременно с Финландия, която се очаква да обяви в неделя официално решение да кандидатства за присъединяваме към водения от САЩ алианс.

Парламентът на Швеция ще обсъди ситуацията в областта на сигурността в понеделник и след това премиерът Магдалена Андершон ще свика специално заседание на кабинета, на което ще бъде взето официално решение за подаването на молба, пише изданието, позовавайки се на неназовани източници.

След руската инвазия в Украйна имаше очаквания Швеция и Финландия да потърсят по-голяма сигурност чрез присъединяване към НАТО след десетилетия на необвързаност с военни съюзи.

Утре се очаква преглед на политиката на сигурност на Швеция, в чието изготвяне участват всички парламентарни сили. Управляващите социалдемократи планират да огласят позицията си за членство в НАТО в неделя.

Финландия и Швеция са единствените скандинавски страни, които не членуват в НАТО.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега